Index Vakbarát Hírportál

Kijev kész Donyeck és Luganszk ostromára

2014. augusztus 15., péntek 15:06

Újabb szeparatista ellenőrző posztot számoltak fel Luganszk előtt az ukrán erők pénteken, miután néhány kisebb település felett is átvették az ellenőrzést.

Az ukrán terrorelhárító művelet szóvivője szerint minden készen áll arra, hogy meginduljon a szeparatisták két nagy központja, Donyeck és Luganszk városok ellen az ostrom.

A városok visszavétele „nem zajlik le egy-két nap alatt” – idézte az Unian hírügynökség Andrej Liszenkót.

Erre kellett volna a konvoj

A küszöbön lévő támadás a lezáró fejezete lehet az oroszbarát szeparatista Donyecki Népköztársaság (DNR) és Luganszki Népköztársaság (LNR) történetének.

Az elmúlt hetekben több szakadár vezető hagyta ott posztját, köztük a DNR kormányfője, majd legutóbb az LNR első embere.

A katonai helyzet alakulása miatt – miután a szeparatisták egyre kisebb területre húzódtak vissza – egyre égetőbb szüksége lett volna időt nyerniük a szakadároknak. Moszkva ugyan tagadja, hogy támogatást nyújtana nekik, de minden bizonnyal ezzel függ össze a kedden, érdemi egyeztetések nélkül útnak indított humanitárius konvoj, amelynek tartalmát az orosz fél akarta szétosztani, tűzszünetet kérve erre az időre az ukrán féltől.

Kijev ezt nem adta meg, ráadásul a segély kiosztására sem kerül sor egyhamar. Miután az ukrán vámosok nagy nehezen hozzájutottak a napokon át orosz területen ismeretlen útvonalon haladó konvojhoz, közölték, hogy a vámolás is időbe telik. A szállítmány kezelésével és szétosztásával megbízott Vöröskereszt szerint egy hét is kellhet a szétosztásig.

Cameron Porosenkóval tárgyal

Hogy nagyobb akcióra készül Kijev, arra utal az is, hogy a térség helyzetét az ukrán elnök David Cameronnal is megvitatta pénteken. A brit kormányfő biztosította Petro Porosenkót, hogy témogatja Kijevet a helyzet rendezésében.

Moszkva eközben ismét diplomáciai támadások kereszttüzébe került. Vlagyimir Putyin csütörtökön a Krímben tartott beszédében békét ígért – bár a konfliktus megoldással szimbolikusan ellentétben állt, hogy épp a Kijev szerint jogtalanul elvett félszigeten járva szólalt meg az orosz elnök –, pénteken viszont a NATO már azzal vádolta, hogy az ellenkezőjét teszi annak, amit mond. A katonai szövetség szóvivője ezt azokkal a hírekkel kapcsolatban mondta, amelyek szerint csütörtök este orosz páncélosok gurultak át Luganszkba a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon.

Brit újságírók értesülései szerint 23, az Ukrajnában Lengyelországhoz hasonlóan aktív litván külügyminisztérium szerint hetven páncélos mehetett át az éjszaka Luganszkba, hogy erősítést adjanak a szakadároknak.

Rovatok