Index Vakbarát Hírportál

Válasz Orbánnak: Inkább a lábunkba lőjünk, mint fejbe lőjenek

2014. augusztus 15., péntek 17:52 | aznap frissítve

„Jobb lábon lőni magunkat, mint hagyni, hogy főbe lőjenek minket” – így kommentálta pénteken Brüsszelben Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját. Orbán azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel, a Nyugat által szorgalmazott szankció politikája „többet árt nekünk, mint az oroszoknak”, és ezt érzékeltetve úgy fogalmazott: „lábon lőttük magunkat”.

Erre válaszolta az EU-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán részt vevő Linkevicius, hogy jobb a lábon lövés, mint hogy ha főbe lőnének. A Reuters szerint ez a megállapítás a volt szovjet köztársaság félelmét tükrözi az agresszív orosz magatartás miatt.

A svéd és a lett külügyminiszter a litván miniszter véleményével párhuzamos úgy vélte: hogy az Európai Unió akár további szankciókat is bevezethet. Erre szerintük akkor kerülhet sor, ha az ukrán helyzet tovább súlyosbodik, vagy ha Oroszország egy Ukrajna elleni invázióhoz használja fel ürügyként az általa elindított segélykonvojt.

A helyzet súlyosbodásának már péntek délután látszottak a jelei: orosz páncélosok – bár formálisan nem a reguláris hadsereg tagjai – behatoltak Ukrajnába, de a konvojukat (ami nem azonos a segélykonvojjal) megtámadta, arra jelentős csapásokat mért az ukrán hadsereg.

Carl Bildt svéd külügyminiszter az élelmiszer importjára elrendelt orosz tilalomról szólva úgy vélekedett, hogy az nem vert éket az Európai Unió tagországai közé, írja az MTI. Szerinte az orosz megtorló intézkedések jelentéktelen hatással lesznek az európai integrációs szervezetre, viszont csapást mérnek a növekedésnek indult orosz középosztályra.

Rovatok