Index Vakbarát Hírportál

Assange két év után előjön

2014. augusztus 18., hétfő 10:59 | aznap frissítve

„Hamarosan elhagyom a nagykövetséget" – jelentette be Julian Assange, a Wikileaks alapítója, aki két éve él Ecuador londoni nagykövetségén, írja a Sky News. A brit csatorna szerint Assange feladhatja magát a brit hatóságoknak.

Assange hétfő reggel tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, nem azért hagyja el a nagykövetséget, amikről a brit lapokban írtak, de elismerte, hogy megromlott az egészsége a két év alatt.

A lapok szerint a Wikileaks alapítójának szív- és tüdőproblémái miatt kórházi kezelésre lehet szüksége. A nagykövetségen eltöltött idő alatt romlott a látása, magas vérnyomás is kialakult nála.

Kristinn Hrafnsson, a Wikileaks szóvivője viszont arról beszélt nem sokkal később, hogy Assange akkor megy el, ha az Egyesült Királyság felhagy a blokáddal és betartja nemzetközi kötelezettségeit.

Ha kilép a 2012 júniusa óta folyamatosan megfigyelt épületből, akkor azonnal őrizetbe veszik a rendőrök. Az őrizetbe vételtől számított tíz napon belül pedig kiadhatják Svédországnak, és ezen az sem változtatna feltétlenül, ha orvosi ellátásra lenne szüksége.

A sajtótájékoztatón ott volt Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter is, aki azt mondta, továbbra is védelmet biztosítanak Assange-nak. Patino azt mondta, hogy megváltoztak a kiadatási szabályok Nagy-Britanniában, és ezért nagyobb eséllyel lehet megegyezni Assange ügyében. Az ecuadori kormány megpróbál tárgyalni Philip Hammond brit külügyminiszterrel.

Az általa alapított Wikileaksen többek között több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hírhedt hackert és politikai aktivistát azzal vádolják Svédországban, hogy 2010. augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Assange viszont tagadja a szexuális bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Egyben úgy véli, hogy Svédországban nem kapna tisztességes eljárást.

Assange-ot 2010. decemberében vették őrizetbe Svédország kérésére Londonban, de másfél éven át óvadék ellenében szabadlábon volt, csak naponta jelentkeznie kellett a rendőrségnél, és egy meghatározott címen kellett élnie. Ügyvédei a különböző fórumokon próbáltak fellebbezni az ügyében. Assange a hivatalos idézés ellenére nem adta fel magát a Scotland Yardnak, hanem 2012. június 19-én Ecuador londoni nagykövetségére ment, és politikai menedékjogot kért, majd kapott.

Rovatok