Index Vakbarát Hírportál

Amerikai kommandósok próbálták kiszabadítani a lefejezett újságírót

2014. augusztus 21., csütörtök 04:32

Amerikai kommandósok július elején sikertelen kísérletet tettek az Iszlám Állam (IS) amerikai állampolgárságú foglyainak – köztük a kedden lefejezett James Foley – kiszabadítására, de az akció nem járt sikerrel – jelentette be magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Fehér Ház. Az MTI beszámolója szerint a támadást a foglyok életének veszélyeztetettségére utaló információk alapján személyesen Barack Obama rendelte el, és az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon koordinálta.

Lisa Monaco, az elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadójának szűkszavú közlése szerint a szír sivatagban két helikopterrel landoló mintegy két tucat kommandós gyalogosan közelítette meg a – persze nem nevesített – támaszpontot, ahol drónok és egy harci helikopter tűztámogatásával több őrrel is végeztek, de Foley-ékat nem sikerült megtalálniuk. Az Aszad-rezsim elleni polgárháború 2011-es kezdete óta egyébként ez volt az első amerikai katonai akció Szíria területén.

A kommandósakcióról a Fehér Ház egyfelől azért számolt be, mert több újság már tudomást szerzett róla, másfelől pedig nyilván azt is el akarja kerülni, hogy az elnököt tétlenséggel vádolják. A New York Times Foley családjától és egy volt rabtársától úgy értesült, hogy az USA – bevett gyakorlata szerint – nem volt hajlandó kifizetni Foley szabadon bocsátásáért a terroristák által megszabott milliós nagyságrendű váltságdíjat (egyébként a különböző al-Kaida-ágak csak az elmúlt öt évben 125 millió dollárnyi sarcot gyűjtöttek be európai túszokért cserébe). Az IS-nak így jelenleg három amerikai – köztük egy másik újságíró, Steven Sotloff – és három brit foglya is van. (Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nagy-Britannia sem tárgyal a terroristákkal.)

Közben nagy erőkkel folyik a kivégzés angliai szálának felgöngyölítése is. Paul Kerswill, a Yorki Egyetem lingvisztikai szakértője a Guardiannek megerősítette Philip Hammond, brit külügyminiszter feltételezését, miszerint a James Foley újságírót kivégző dzsihádista bizony brit illetőségű. Kerswill professzor kerületre pontosan beazonosította a terroristát, szerinte az általa beszélt angolt elsősorban az East Enden, azaz Kelet-London multikulti részében lehet hallani. A Times azt is kiderítette, hogy a férfit Johnnak hívják, és egy négyfős, pakisztáni származású britekből álló csoport tagja, melyet nyugati túszok őrizetével bíztak meg.

Szerdán Philip Hammond brit külügyminiszter, majd David Cameron kormányfő is valószínűsítette, hogy a hóhér valószínűleg brit állampolgár lehet, és elismerték, több angol férfi is csatlakozott az elmúlt hónapokban az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezethez, amely ma már megelőzte az al-Kaidát a támogatókért és önkéntesekért folyó véres PR-harcban.

A Scotland Yard közben arra is nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy senki ne rohanjon megnézni a búcsúüzenetről és lefejezésről készült videót, mert annak már a megtekintése is – a megosztásról és letöltésről nem beszélve – a brit terrorellenes törvényekbe ütközik.

Rovatok