Index Vakbarát Hírportál

Megint lőtték Donyecket, három halott

2014. augusztus 23., szombat 09:42 | aznap frissítve

Tüzérségi támadásban meghalt három civil a kelet-ukrajnai Donyeckben, jelentette az AFP tudósítója. Ketten a városközpontban álltak egy megállóban, amit találat ért, a harmadik áldozat egy másik városrészben sérült meg, és kórházba szállítás közben meghalt, jelentette be a városi tanács.

Súlyos harcok folynak a stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton, amely Donyeck és Luganszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekszik, a szeparatisták próbálják visszaszerezni az állásaikat.

Már vissza is ment Oroszországba több teherautó

Közben megérkeztek az ukrán-orosz határra, majd átléptek Oroszországba a teherautók abból az orosz konvojból, amely segélyt szállított Luganszkba, és a szállítmány péntek esti kirakása után visszaindult, írta a Reuters. Ukrán részről 184 teherautó áthaladását erősítették meg, de a katonai szóvivő azt nem tudta megmondani, hány jármű maradt Ukrajnában.

Kijev engedélye és a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül útnak indult pénteken Ukrajnába az orosz humanitárius segélyt szállító konvoj, és mind a 262 kamion elérte Luganszk városát. Ukrán részről ezt a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették, míg Moszkva azzal indokolta lépését, hogy nem volt már több ürügy, amivel az ukrán fél tovább akarta késleltetni a több mint egy hete a határ orosz oldalán veszteglő segélyszállítmány átkelését.

Az orosz külügyi tárca közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a humanitárius segély eljutott tervezett céljához Délkelet-Ukrajnában. Hozzátette, hogy a kormány folytatni kívánja együttműködését a vöröskereszttel, hogy támogassák a térségben lakókat.

Obama és Merkel szerint provokáció

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár egyetért abban, hogy provokáció volt az orosz humanitárius konvoj engedély nélküli behatolása Ukrajna területére, és ezzel Oroszország megsértette a vele szomszédos ország szuverenitását és területi egységét.

Egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonnia a konvojt Ukrajna területéről, és el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyekről korábban megegyezett Ukrajnával és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC). Merkel szombaton Kijevbe érkezett.

A konvoj megindulásáról vitáztak az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli zárt ülésén helyi idő szerint péntek este. A tanácskozás után Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy egy BT-tagország sem kelt Moszkva védelmére, és sokan minősítették törvénytelennek és egyoldalúnak lépését. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor azt kifogásolta, hogy több BT-tagot nem is a kelet-ukrajnai humanitárius katasztrófa aggasztotta, hanem az orosz segélykonvoj esete.

Rovatok