Index Vakbarát Hírportál

Dublőre lehetett Foley gyilkosának

2014. augusztus 26., kedd 12:49

Nagy-Britannia washingtoni nagykövete szerint a hatóságok közel vannak ahhoz, hogy azonosítsák a James Foley-t lefejező férfit, amerikai kriminalisztikai szakértők szerint azonban a videóra hagyatkozva nem a megfelelő embert keresik.

A megvágott, a lefejezést nem végig mutató felvételen ugyanis a CNN-nek nyilatkozó amerikai szakértő szerint nem ugyanaz az ember beszél fekete ruhába burkolva, mint aki végül kivégzi az amerikai újságírót.

Az Iszlám Állam (IS) által feltett videón a hatóságok a kivégzés előtt elhangzott beszédre koncentráltak, hiszen jó hangfelismerő programokkal pontosabb kép rajzolható a gyilkosról. Eszerint a férfi London vegyes etnikumú, szegényebb külső kerületéből származhat.

Ám Ross Patel amerikai igazságügyi szakértő szerint jól látható, hogy a kést végül másmilyen testalkatú, másképp mozgó férfi szegezi Foley nyakának.

A CNN arra is felfigyelt, hogy a pisztolytáska a férfi bal oldalán lóg, ami jobbkezességre utal, ám a kést mégis bal kezében tartva szegezi Foley nyakának.

Ráadásul a kés is másmilyennek tűnik a beszélő férfi kezében, mint amilyen a lefejezett Foley-t ábrázoló fényképen látható az áldozat mellett.

A felvétel helyszíne nem egyértelmű, bár Eliot Higgins blogger szerint a háttérben látható tájkép alapján Szíria északi sávjának közepén, Rakka tartomány azonos nevű központja mellett készülhetett.

Terrorista, aki oda utazik

Ha közvetlenül a gyilkosságot nem is biztosan követte el, mindenképpen köze lehet hozzá annak a Londonból származó férfinak, aki védőbeszédet mond a videón Foley felett.

A londoni polgármester szerint azokat a briteket, akik nem értesítik a hatóságokat, amikor háborús övezetbe utaznak, potenciális terroristának kell tekinteni. Ebből az is következik, hogy az oda tartókat le kell tartóztatni, ha nem tudnak kellő magyarázattal szolgálni utazásukhoz.

Boris Johnson a Daily Telegraphban megjelent írásában úgy véli, ha nem lép fel Nagy-Britannia határozottan, akkor a terrorizmust egészen a saját ajtajáig engedi – ezt mutatja a felvételen látszó férfi példája is, hiszen Londonban nőtt fel, ott is tanult, mégis így hálálja meg az ajándékot.

Rovatok