Index Vakbarát Hírportál

Magyar vadászgéppel zuhant le egy katona?

2014. augusztus 28., csütörtök 14:38

Magyarországon gyártott Aero L–39-es vadászgéppel gyakorlatozott az a jemeni pilóta, aki meghalt, miután a kifutópályának csapódott – írja a Xinhua kínai állami hírügynökség alapján a Global Post. Szakoldalak szerint ez a géptípus csehszlovák gyártmányú, a Varsói Szerződés alap kiképzőgépe volt. Így valószínűleg a kínai értesülés arra vonatkozhat, hogy a gépet Magyarországon újíthatták fel, vagy az adott gép Magyarországról kerülhetett Jemenbe.

A baleset szerdán történt Taizz kormányzóságban, a pilóta azonnal meghalt. Azt, hogy lelőtték-e vagy meghibásodott, vizsgálják a hírügynökségi jelentés szerint. Szemtanúk hatalmas robbanásról számoltak be, miután a gép lezuhant és darabjaira tört.

A hatóságok nem tudták azonosítani a pilótát, annyira megégett a teste.

A Wikipedia szerint az L–39 Albatros a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép, felfegyverzett harci változatát is gyártották.

Az oldal korábbi balesetekről is beszámol, Magyarországon is: egy gép 1995. július 25-én Abony közelében, műszaki hiba zuhant le, a pilóták sikeresen katapultáltak. 1997-ben egy gépnek leállt a hajtóműve, de a két pilóta a kis magasság ellenére nem katapultált, hanem az újraindítással próbálkoztak, ami 50 méteren sikerült.

2005. október 6-án egy ilyen típusú gép madárral ütközött, de a pilótának sikerült hazavinni a gépet. 2008. június 20-án Fehérgyarmat közelében zuhant le egy Albatros gyakorlatozás közben.

Rovatok