Index Vakbarát Hírportál

Meglett az 5 éves brit kisfiú, akt nemzetközi elfogatóparanccsal kerestek

2014. augusztus 31., vasárnap 17:14

Spanyolországban találtak meg egy agydaganatban szenvedő brit kisfiút, akit szülei orvosi engedély nélkül magukkal vittek egy dél-angliai kórházból, és akit ezért csütörtök óta nemzetközi elfogatóparanccsal kerestetett az Interpol, írja az MTI.

Az ötéves Ashya King és családja a dél-spanyolországi Malagától 30 kilométerre fekvő Benajaraféban lett meg szombaton este. Egy szálloda recepciósa azonosította őket a körözési fotók alapján. A gyermek jelenleg kórházban van, és rendőrségi védelem alatt áll, a szülőket őrizetbe vették és hétfőn bíróság elé állítják, Spanyolországból való kiutasítás fenyegeti őket.

A súlyos agydaganatban szenvedő, legutóbb egy tíz napja műtött kisfiú csütörtökön tűnt el a southamptoni kórházból, és a brit hatóságok sürgős körözést rendeltek el arra hivatkozva, hogy a gyermek élete veszélyben forog, csak kerekesszékkel tud mozogni, nem képes kommunikálni, és kifogyóban van annak a szondának a tápegysége, amelynek segítségével az orrán keresztül táplálják.

A "gyermekrablás" indítékai ismeretlenek voltak. A szülők most azt mondják, csupán azért vitték magukkal gyermeküket, hogy külföldön olyan sugárkezelésnek vessék alá, amely a brit egészségügyi szervezetnél egyelőre nem elérhető.

Az apa, Brett King az internetre feltett videoüzenetében nevetségesnek nevezte, hogy a brit hatóságok hajszát indítottak ellenük, és az egész európai médiában úgy beszéltek róluk, mint emberrablókról. Kijelentette, hogy fia nagyon boldog azóta, hogy kihozták a kórházból. A brit rendőrség magyarázata szerint az orvosok azt mondták, hogy a gyermek meghalhat, ha nem kapja meg a szükséges kezelést. 

A szülők mindketten Jehova tanúi, de egyelőre nincs jele annak, hogy bármiféle vallási megfontolás is vezérelte volna őket tettükben. A család egy barátja szerint a szülőket az elkeseredés motiválta.

A hatgyermekes családot egy Angliából Franciaországba tartó kompon látták Ashya eltűnése után, ezért főleg Franciaországra és Spanyolországra összpontosult a keresése. Úgy tűnik, a kisfiúnak nem esett baja a hosszú út alatt.

Mivel a szülők fogságban vannak, a kisebb gyerekekről a nagyobbak gondoskodnak.

Rovatok