Index Vakbarát Hírportál

Obama: Megsemmisítjük az Iszlám Államot

2014. szeptember 3., szerda 10:54 | aznap frissítve

A csütörtökön kezdődő NATO-csúcs előtt Észtországba érkező Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hogy olyan regionális koalíciót akar létrehozni, amivel meggyengítik és megsemmisítik az Iszlám Államot (IS), hogy az többé ne jelenthessen veszélyt Irakra, a régióra és az Egyesült Államokra. „Akik elkövetik azt a hibát, hogy amerikaiakat bántanak, megtanulják majd, hogy nem felejtünk, és messzire érünk el" – mondta az NBC News szerint, de hozzátette, hogy az Iszlám Állam elleni harc időbe telhet.

Obama azt mondta, hogy az első lépésben biztosítani kellett, hogy a politikai bénultság után felálljon az iraki kormány, és azt is, hogy megtörjék az IS lendületét. Szerinte a szervezet elleni légi csapások sikeresek voltak, segítenek az iraki biztonsági helyzet javításában. Most ugyanakkor már olyan regionális stratégiát tart szükségesnek, ami nemcsak a levegőben, hanem a földön is elősegíti a megkezdett küzdelmet az IS ellen. Ehhez egy olyan regionális szövetséget akar létrehozni, ami képes legyőzni az Iszlám Államot.

Mint mondta, együttéreznek az újabb lefejezett újságíró, Steven Sotloff családjával, a kivégzést az erőszak szörnyű megnyilvánulásának nevezte. Az amerikai hírszerzés kielemezte az Iszlám Állam által Steven Sotloff újságíró lefejezéséről kedden közzétett videót, és megerősítették, hogy a felvétel valódi, írja az AP.

A Háárec szerint amerikai-izraeli kettős állampolgár újságíró 2013-ban tűnt el Szíriában. Ő volt az a fogoly, akit a James Foley kivégzését bemutató videóban még élve megmutattak a dzsihádista szélsőségesek azzal, hogy ő lesz a következő. Az IS a keddi videóüzenetben közölte: ez „a második figyelmeztetés Amerikának”.

Ahogy Foley felvételén, úgy ezen is egy balkezes terrorista látható – legalábbis a kést a bal kezében tartja – és éppúgy a bal vállára van fűzve a pisztolytartó, ami viszont jobbkezességre utal. Emellett ugyanazzal a londoni bevándorlókra jellemző akcentussal beszél a gyilkos, mint Foley videóján.

A terroristák kezén egy brit újságíró is van. A második üzenetben az IS harcosai közölték: hamarosan David Hainest is lefejezik. Rajta kívül is akár tíznél is több külföldi újságíró lehet a fogságukban.

A brit kormány bejelentette, hogy megpróbálták kiszabadítani a brit túszt az Iszlám Állam fogságából, de az akció nem járt sikerrel. Azt nem közölték, mikor próbálkoztak szabadítóakcióval. James Foley lefejezése után az Egyesült Államok is elismerte, hogy titkos akcióban próbálták kihozni a túszokat, de rossz helyen csaptak le az Iszlám Államra.

Közben Obama újabb 350 amerikai katonát küldött Bagdadba, az ottani amerikai nagykövetség védelmének megerősítéséhez. Ezzel már több mint 1000 amerikai katona van Irakban.

Közben Franciaország is bejelentette, hogy részt vehet az ISIS elleni akcióban: Francois Hollande francia elnök szerint elképzelhető, hogy a politikai és humanitárius eszközök mellett katonai válaszban is részt vennének – adta hírül a Reuters.

Rovatok