Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a saját gyereküket elrabló párt

2014. szeptember 3., szerda 17:54

Ashya King szüleit kiengedték a vizsgálati fogságból – írja a BBC. A párt azért tartózatták le, mert rosszindulatú agydaganatban szenvedő ötéves kisfiukat orvosi engedély nélkül vitték magukkal egy angliai kórházból a spanyolországi Malagába.

A szülők azonnal a kórházba mentek, hogy fiukkal lehessenek. A nemzetközi elfogatóparanccsal körözött és Spanyolországban letartóztatott brit házaspár el akarta adni spanyolországi házát, hogy annak bevételéből fiukat Prágába vigyék "jobb" kezelésre, mint amilyet Nagy-Britanniában tudtak biztosítani nekik - mondta kiorábban a szülők, Brett és Naghemeh King ügyvédje.

Az Ashya-ügy élénk vitát indított el Nagy-Britanniában az egészségügyi ellátásról és arról, hogy a hatóságok mennyire mélyen avatkozhatnak bele a legkényesebb személyes ügyekbe, mint amilyen például az orvosi előírások betartása. A brit hatóságok közölték, hogy nem kérnek bocsánatot az elfogatóparancs kiadásáért.

Inkább bíráljanak túlbuzgóságért, mint hogy esetleg utólag kelljen magyarázkodnom egy gyermek elvesztéséért, mondta Chris Shead, a körözést kezdeményező Hampshire megyei rendőri vezető. A gyermek nagymamája hihetetlen kegyetlenségnek nevezte fia és menye meghurcolását, és azt, hogy a haldokló gyermeket elszakították szüleitől, akik a nap minden percében vele voltak.

Rovatok