Index Vakbarát Hírportál

Taposóakna ölt meg négy békefenntartót

2014. szeptember 3., szerda 06:22

Taposóakna végzett az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) négy tagjával kedden az afrikai ország északi részén, tizenöt békefenntartó megsebesült, hatan súlyosan, írja az MTI. A békefenntartók konvoja az ENSZ aguelhoki bázisát elhagyva dél felé tartott, amikor Kidaltól mintegy 30 kilométerre aknákra futott.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője New Yorkban közölte, hogy a négy halott katona csádi volt. A világszervezet vezetője közleményben ítélte el a támadást. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a misszió elleni támadások nem tántorítják el az ENSZ-t attól, hogy segítséget nyújtson a mali lakosságnak a béke keresésében.

Maliban 2012-ben egy katonai puccsot követően az ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját (iszlám jogrendet) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország tavaly januári katonai intervenciója vetett véget. Az országban választásokat tartottak, és az ENSZ békefenntartó műveletet kezdett.

Rovatok