Index Vakbarát Hírportál

Békefenntartók erőszakoltak Szomáliában

2014. szeptember 8., hétfő 14:08

Az Afrikai Unió (AU) békefenntartói, a velük szövetséges szomáliai kormányerők katonái is rendszeresen követtek el nemi erőszakot a darabokra hullott kelet-afrikai polgárháborús ország menekülttáboraiban.

Az ENSZ 2012-ben 1700 esetet regisztrált, köztük olyanokat, ahol az áldozatok gyermekkorúak voltak – írta a BBC.

A több mint húsz éve hadurak kezén lévő Szomália fegyveres harcoktól, éhínségtől sújtott lakosságára a Human Rights Watch (HRW) szerint a menekülttáborok katonái is veszélyt jelentenek. Az Afrikai Unió 2007-ben jelent meg – főként Burundiból és Ugandából érkezett katonákkal –, a 22 ezer fős kontingens feladata az iszlamista terroristák visszaszorítása.

„A haderő visszaél az erejével az erőszak és a szegénység elől menekült nőkkel szemben”

– írja jelentésében a HRW. „Az AU nem hunyhat szemet az erőszak felett, mert ez aláássa a misszió hitekintélyét” – mondta Liesl Gerntholtz. A HRW női jogokért felelős vezetője szerint azonban a gyakorlat mást mutat.

Az AU ugyan vizsgálatot tartott a Magyarországnál hat és félszer nagyobb, de csupán 10 millió ember lakta ország területének csak egy részét ellenőrző szomáliai hatóságokkal közösen, ám azt végül a vád megalapozatlanságára hivatkozva lezárták.

A vizsgálat felületességét mutatja, hogy sem áldozatokat, sem független szemtanúkat nem kérdeztek ki

– állítja a HRW.

A jogvédő szervezet viszont 21 olyan áldozattal – köztük 12 évesekkel és terhes nőkkel – is beszélt, akik részletesen beszámoltak a burundi és ugandai békefenntartók rendszerszerű erőszakoskodásairól. Eddig mindössze egyetlen, gyermeket érintő erőszakos ügy jutott el a bíróságig egy ugandai katonával szemben.

„Az egyik megerőszakolt, a másik kettő őrködött, majd cseréltek. Nem siettek különösebben, tudták, hogy a táborban lévő többi nő nem jelent számukra veszélyt” – mondta el a HRW-nek az egyik áldozat.

„Utána azt mondták, nyugodtan elmondhatom bárkinek, nekik nincs mitől tartaniuk”.

Erőszak nélküli erőszak

A HRW felhívja a figyelmet, hogy nem csupán azokat a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket kell kivizsgálni – bár azok felderítése sem halad –, ahol fizikailag kényszerítik a nőket az aktusra, hanem azokat is, amelyekben a katonák, helyzetükkel visszaélve, pénz és ételosztás ígéretével bírják rá a nőket a szexre.

A HRW jelentése szerint a nemi erőszak szinte normává vált az 1991 óta érdemi központi kormány nélkül létező Szomáliában.

Rovatok