Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában összeomolhat a tűzszünet

2014. szeptember 8., hétfő 07:31

„Oroszország nehezen szánja el magát komoly tárgyalásra” – jelentette ki vasárnapi interjújában Herman van Rompuy. Az Európai Tanács leköszönő elnöke szerint Moszkva még keveset tett a kelet-ukrajnai feszültség enyhítéséért, de megfelelő lépések mellett elérheti, hogy Brüsszel átgondolja a múlt héten elhatározott, újabb – elsősorban az orosz állami tulajdonú olajtársaságok külföldi pénzbeszerzési lehetőségeit korlátozó – szankcióinak bevezetését.

Brüsszel legfőbb kifogása, hogy a pénteken Minszkben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével tető alá hozott tűzszüneti megállapodás nem hozott teljes fegyvernyugvást Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szeparatisták között.

Ukrán jelentések szerint egy nappal a megállapodás után Luganszkba orosz páncélosok gördültek be – a közvetlen fegyveres támogatást Moszkva a konfliktus során egyszer sem ismerte el –, és a fegyveresek továbbra is az új hatalom, a Luganszki Népköztársaság (LNR) elfogadását kérik a helyi lakosságtól – írta a Newsru.ua.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a szakadárokra hivatkozva viszont azt állítja, hogy az ukrán hadsereg nem tartja be a megállapodást és Luganszktól északra újabb erőket csoportosít, noha a pénteki megállapodás szerint Kijev erőinek megfelelő távolságba vissza kell vonulnia Luganszk és Donyeck szeparatisták által ellenőrzött területeiről.

A két oldal jelentéseiben az a közös, hogy eszerint valamelyik fél megsérti a tűzszüneti megállapodást.

Donyeck repülőterénél és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál is ágyútűzről szóltak a jelentések. A BBC jelentése szerint a hétvégén Mariupolban így két nő is életét vesztette.

A fogolycsere sem indult el

Bár a pénteki 12 pontos egyezségben szó van a fogolycserékről is – az orosz elnök ennek feltétel nélküli kölcsönös megvalósítását javasolta – az ötletet egyelőre elutasítja a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetése. A szakadárok állítása szerint náluk ezer ukrán katona van fogságban.

A DNR csak akkor adná ki Kijevnek, ha az ukrán fél a nála lévő foglyok közül megjelenteti azok névsorát, akiket cserébe szabadon engedne – írta az MTI. A DNR-nek erre azért van szüksége, mert így lát garanciát arra, hogy nem marad fogságban egyetlen szeparatista sem. Kijevnél állítólag 2-300 fogoly van, így a DNR szerint részükről így is nagyvonalú lenne a megállapodás, amelynek betartását az EBESZ ellenőrizné.

Rovatok