Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ tanácsadója Amerika elleni terrorista támadásokat vizionál

2014. szeptember 9., kedd 11:19

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik tanácsadója, Peter Neumann professzor szerint

74 országból több mint 12 ezer külföldi harcol vagy harcolt Szíriában a lázadók oldalán, 60-70 százalékuk közel-keleti, 20-25 százalékuk pedig nyugati országokból való.

A King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének vezetője szerint az 1980-1990 közötti szovjet megszállás ellen vívott afganisztáni háború óta - amelyben mintegy 20 ezer külföldi is megfordulhatott - a szíriai konfliktus vonzza a legtöbb harcost a világból. Neumann emlékeztetett arra, hogy a három évtizeddel ezelőtti háborúban jött létre az al-Kaida és más dzsihádista csoportok. A szíriai konfliktus pedig új terrorista szervezeteket hoz létre, idézi szavait az MTI.

Mint mondta, biztos abban, hogy egy olyan tömeges mozgalomnak, mint amilyen a külföldiek jelenlegi Szíriába áramlása, számos terrorista támadás lesz a következménye a következő huszonöt évben. Azóta, hogy az Iszlám Állam lefejezett két amerikai újságírót, "egyre több külföldi harcos beszél arról, hogy a Nyugat, ezen belül Amerika ellen harcolnak" - tette hozzá Peter Neumann.

Neumann arról nem beszélt, hogy szerinte hány külföldi tagja lehet az Iszlám Államnak, az al-Kaidához köthető an-Núszra Frontnak, vagy a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, mérsékeltnek tekintett szervezetnek. Azt viszont hangsúlyozta, hogy miközben e szervezetek egymás közötti ellenségeskedései miatt a külföldi tagok száma decembertől júniusig stagnált, vagy egyenesen csökkent, ismét növekedni kezdett azután, hogy az Iszlám Állam egyre nagyobb területet foglal el, és kikiáltott egy kalifátust Szíria és Irak határán.

Főbb állításai számokban:

A professzor előadása része volt az ENSZ BT szeptember 24-i ülése előkészítésének, amelyen a testület határozatot fogad el a Szíriában és Irakban nagy területeket meghódító dzsihadista szervezetek ellen. Az ülés elnöke maga Barack Obama amerikai elnök lesz.

Rovatok