Index Vakbarát Hírportál

70 millió embert fenyeget az ebola

2014. szeptember 11., csütörtök 10:49

Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az ebolavírus, további 70 millió embert veszélyeztet a fertőzés, írja az MTI.

Az általuk felrajzolt térkép szerint a

jelenhet meg a fertőzés, amely 2014-ban már majdnem 2300 halálos áldozatot szedett.

A kutatók tanulmányukban összehasonlították a korábbi ebolajárványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül. Ez az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek megpróbálnak magyarázatot adni arra, hogyan terjedt el a testnedveken és véren keresztül fertőző ebolavírus Nyugat-Afrikában.

A szakemberek feltételezik, hogy számos denevérfaj hordozza a vírust kórtünet nélkül Nyugat-és Közép-Afrika őserdőin keresztül, terjeszti a betegséget más állatokra, amelyeket viszont egyes közösségekben leölnek és elfogyasztanak. „Térképünk felvázolja az ebolavírus valószínű bacilusgazdáit az állatállományban, és ami jóval kiterjedtebb, mint korábban feltételeztük” – idézte Nick Goldingot, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének kutatóját a Daily Telegraph.

Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a térségekben a fertőzés az emberek körében is terjedni fog, csupán arról van szó, hogy az összes környezeti és epidemiológiai feltétel adott egy járvány kitöréséhez ezekben az országokban – magyarázta a szakember.

Jóval többen halhattak meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben a nyugat-afrikai Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus 4293 embert betegített meg. A WHO azonban úgy véli, hogy a halottak tényleges száma még ennél is magasabb lehet.

Szerdán Sierra Leone egészségügyi hatóságai bejelentették, hogy akár 20 százalékkal több ebolás beteg lehet az országban, mint amennyiről eddig tudtak, ezért szeptember 19-21. között kijárási tilalmat rendeltek el, ami alatt 20 ezer önkéntes jár házról házra, hogy feljegyezzék az új megbetegedéseket, összegyűjtsék a holttesteket, és karanténba vigyék a gyaníthatóan fertőzötteket. A kijárási tilalom 72 órája alatt az emberek közötti érintkezés akadályozásával megszakítsák a járvány terjedését.

Libéria védelmi minisztere kedden egyenesen arra figyelmeztetett, hogy az ebolajárvány az ország nemzeti fennmaradását fenyegeti. Brownie Samukai az ENSZ BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség

úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül. Libériának nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal.

Rovatok