Index Vakbarát Hírportál

1,4 milliárd forintnyi kenőpénzt keresnek egy volt kínai vezetőn

2014. szeptember 24., szerda 18:33

Csaknem 36 millió jüan, vagyis 1,4 milliárd forint értékű kenőpénz elfogadásának vádjával állították bíróság elé a nagyhatalmú kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság volt helyettes vezetőjét – jelentette a kínai állami média szerdán az egynapos bírósági tárgyalásról. Liu Tie-nan, aki korábban az országos energiahivatal vezetője is volt, a tárgyaláson elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el – írja az MTI pekingi tudósítója.

Liu Tie-nan ügyét a főváros szomszédságában, a Hopej tartományi Langfang város bíróságán tárgyalták. A vád a vesztegetés mellett hivatali hatalommal való visszaélés volt. A férfi az ellene folytatott vizsgálati eljárás során 18,7 millió jüant (736 millió forint) visszaadott. Az ügyészek súlyos büntetést kértek, az ítéletet csak egy későbbi időpontban hirdetik ki. A férfi szintén érintett fiát egy másik perben vonják felelősségre.

A bíróságon elhangzott, hogy Liu, esetenként a fia közreműködésével 2002 és 2012 között kapta a nagy összegű csúszópénzeket öt vállalkozótól, elsősorban azért, hogy gördülékennyé tegye egyes projektek engedélyeztetését. A bíróság többek közt megállapította, hogy Liu közreműködésével kapott engedélyt a Toyota és a kantoni Guangzhou Automobile Group motorok gyártására. Ellenszolgáltatásként a fiát alkalmazásba vették.

Az 59 éves Liu Tie-nan szép karriert futott be, 2012 novemberében, a Kínai Kommunista Párt kongresszusán a központi bizottság póttagjának is megválasztották. Az 1990-es évek második felében gazdasági tanácsosként szolgált Tokióban és állítólag ott megismert szeretője, aki tudományos értekezésének megírásában segédkezett, okozta a vesztét.

A kiszivárogtatott, törvénytelenségekre és visszaélésre utaló információkat a Cajcsing gazdasági magazin munkatársa jelentette meg Liuról. Később vizsgálatot indítottak ellene és fokozatosan megfosztották minden pártbéli és kormányzati tisztségétől. Sajtóértesülések szerint, amikor elfogták, dollármilliókat találtak több mint két tucat bankszámláján, és 25 ritka gyémántot is őrzött aranyrúdjai mellett. Azt írták róla, hogy különböző városokban összesen nyolc szeretőt tartott.

Liu a Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár által meghirdetett korrupcióellenes hadjárat egyik nagy fogása volt; az első miniszteri szintű vezető, akit az internetes sajtóban megjelent vádak végül letaszítottak a magas posztról.

Rovatok