Index Vakbarát Hírportál

Grúzia már nem annyira ellenséges Oroszországgal

2014. szeptember 27., szombat 09:46

Grúzia arra törekszik, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal, de úgy, hogy közben "szuverenitása és függetlensége" ne lássa ennek kárát - jelentette ki Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök pénteken az ENSZ Közgyűlésében.

Szavai szerint ennek érdekében a jelenlegi tbiliszi kormány új, az elődeitől eltérő irányvonalat követ Moszkvával való viszonyában.

"Az általunk követett stratégia azon a törekvésen alapul, hogy felelős, pragmatikus és konstruktív szomszédok legyünk"

- tette hozzá a dél-kaukázusi ország tavaly novemberben hivatalba lépett kormányfője az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának általános politikai vitájában elmondott beszédében.

A 2008-as háború már csak emlék

Az orosz állami hírügynökség jelentése szerint Garibasvili hangsúlyozta, hogy Tbiliszi "előfeltételek nélküli" párbeszédet kezdett Moszkvával a 2008. augusztusi orosz-grúz háborút követően megszakadt kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok helyreállításáról.

Ez "az új stratégiai irány" a grúz kormányfő szavai szerint "jelentős eredményeket hozott", és segített csökkenteni a két ország közötti feszültségeket.

"Újraindult a kereskedelem, s az Oroszországba irányuló grúz export volumene négyszeresére nőtt." Ezzel párhuzamosan megnőtt Grúzia más országokkal folytatott árucsereforgalma is.

Tbiliszinek "ez a hozzáállása egyúttal az egész dél-kaukázusi térség stabilizálódásához vezetett" - mondta a grúz miniszterelnök, aki szerint mindazonáltal az a szándékuk, hogy "olajágat nyújtsanak Oroszország felé", nem talált ugyanilyen fogadtatásra Moszkvában.

Rovatok