Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-békefenntartókat öltek meg Maliban

2014. október 3., péntek 16:43

Legkevesebb kilenc ENSZ-békefenntartó vesztette életét egy rajtaütésben Mali északi részén péntek reggel; ez volt a legtöbb képsapkás halálát okozó támadás a nemzetközi művelet 2013 júliusi kezdete óta – írja az MTI a világszervezet mali missziójának (MINUSMA) szóvivőjének közleményére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a békefenntartók konvoját motorkerékpárral érkezett, ismeretlen fegyveresek támadták meg az afrikai ország északkeleti részében található Menaka és Ansongo között. A merénylet áldozatai mindannyian nigeri állampolgárok voltak.

Maliban 2012-ben - egy katonai puccsot követően - az ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríát (iszlám jogrendet) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország tavaly januári katonai intervenciója vetett véget. Az országban választásokat tartottak, és az ENSZ békefenntartó műveletet kezdett.

Francia diplomaták csütörtökön közölték, hogy Párizs katonai támaszpontot hoz létre Észak-Nigerben, hogy feltartóztassa az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő és a Szahara déli térségében található Száhel-övezetben tevékenykedő fegyvereseket. Nigeri katonai források szerint a bázist az északkeleti Madama környékére telepítik.

Jelenleg mintegy háromezer francia katona állomásozik Maliban, Burkina Fasóban, Nigerben és Csádban. A hadsereg további ezer katonája pedig logisztikai feladatokat lát el Gabonban és Szenegálban.

Rovatok