Index Vakbarát Hírportál

Feltartóztatták a BBC riportereit Kínában

2014. október 3., péntek 17:36

A kínai hatóságok foggal körömmel próbálják megakadályozni, hogy a hongkongi fejleményekről bármi hír eljusson a népi Kínába. A BBC riporterei ezt a saját bőrükön tapasztalták meg Peking közelében

Egy Peking közelében szervezett, a hongkongi tüntetéseket támogató rendezvényre kiérkező brit újságírócsoport igazolványait elkobozták, majd erőszakkal a helyszín elhagyására kényszerítették őket, írja a BBC riportere. A brit közmédia stábja egy művészcsoport meghívására érkezett egy Peking melletti faluba. Mivel Kínában ritkán lehet olyan emberekkel érintkezni, akik nyíltan kiállnak az állam ellen, a BBC kapva kapott az alkalmon. Azonban Celia Hatton riporter szerint miután órákat vezettek, a helyszínre érkezve rendőrök és pártemberek állták az útjukat.

"Menjenek innen. Nincs itt semmi keresnivalójuk."

– közölték a rendőrök.

A helyszín elhagyására történő felszólítás ellenére a riporterek nem tágítottak, és arról kérdezték a rendőröket, hogy mi történt a művészek rendezvényével és az őket meghívó szervezőkkel. A rendőrök erre igazoltatni kezdték a stábot, és az újságíróik állami akkreditációjának dokumentumait követelték. A hatóságok láthatóan jól felkészültek a helyzetre: az újságírókkal történő találkozást nemcsak kézi kamerákkal rögzítették, de az összes rendőr egyenruhájára minikamerát is elhelyeztek.

"A falusiak nem akarnak itt külföldieket látni. Megzavarják a csöndes hétköznapokat"

– válaszolták a rendőrök arra a kérdésre, hogy miért nem mehetnek be a falu központjába.

Néhány percnyi vita után a rendőrök kiabálni kezdtek, hogy azonnal távozzanak. Miközben a stáb lassú léptekkel visszaindult a kocsihoz, az egyik rendőrtiszt megragadta Hatton karját, és elkezdte a kocsi irányába lökdösni.

A rendőrök a vitát a közelből figyelő embereket is elrángatták. Hatton szerint könnyen lehet, hogy ők voltak azok a művészek, akik meghívták őket. A rendőrök végül elvették a britek újságíróigazolványait. A dokumentumokat a pekingi rendőrség határozatlan ideig tarthatja magánál, ezért Hatton és kollégái, ha dolgozni akarnak, kénytelenek lesznek kivárni a rendvédelmi szervek akár hetekig, hónapokig  húzódó eljárását.

Bezsámolójában Hatton azt is megjegyzi, hogy ha a külföldi újságírókkal így bánnak, akkor más kíváncsiskodók sem számíthatnak enyhébb bánásmódra. Az eset óta nem tudni a művészek sorsáról, de feltételezhető, hogy nincsenek szabadlábon: a riporterek telefonhívásaira azóta nem reagálnak.

Rovatok