Index Vakbarát Hírportál

Durván uszított a zsidóellenes dániai imám

2014. október 14., kedd 17:32

Rövid idő alatt két videó is nyilvánosságra került, amelyen egy Dániában élő imám Izrael és a zsidók ellen uszít – írta a The Local.

Ezúttal az odensei Mohammed al-Khaled Samha helyi mecsetben elmondott beszéde okozott felháborodást, és a The Local szerint jó eséllyel von majd maga után büntetőjogi felelősségre vonást is.

A beszéd még szeptemberben hangzott el, de a videóra a Közel-Keleti Médiát Kutató Intézet (MEMRI) csak hétfőn hívta fel a figyelmet.

Durván uszító zsidóellenes beszéd

„Hogyan fogadhatnánk el mi – vagy bármelyik tisztaszívű muszlim – Palesztina felosztását a palesztinok és a zsidó bandák között, akik majmok és disznók leszármazottai?” – mondta az imám, aki már korábban is észrevétette magát az uszításban. Egyike volt azoknak, akik a Jyllands-Postenben megjelent Mohamed-karikatúrák után Dániából a Közel-Keletre utaztak, hogy felkorbácsolják a Nyugat-ellenes indulatokat.

„A kövek és a fák is azt mondják majd: ó, muszlim, ó, Allah szolgája, egy zsidó van mögöttem. Gyere és öld meg” – mondta a felvétel szerint al-Khaled Samha. A The Localnak nyilatkozó jogász szerint ez a kijelentés mindenképpen alkalmas lehet, hogy halálos fenyegetés miatt eljárás induljon az imám ellen.

Júliusban egy másik dániai imám, az aarhusi Abu Bilal Ismail imádkozott egy berlini mecsetben a zsidók haláláért. Az ő ügyében a német rendőrség nyomozást indított.

Rovatok