Index Vakbarát Hírportál

Halálos harcok a tűzszünet alatt

2014. október 15., szerda 16:04

Halálos áldozatokat követelő támadás zavarta meg ismét az ukrán erők és a kelet-ukrán szakadárok közötti tűzszünetet hétfőn – áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Különleges Megfigyelő Missziójának (SMM) szerdán kiadott jelentésében.

A dokumentum szerint a szakadár Luganszki Népköztársaság (LNR) fegyveresei legalább két halottal és tíz sebesülttel járó támadást intéztek egy ukrán ellenőrző pontnál Szmile és Horose között, 40 kilométerre Luganszktól.

A helyszínen tájékozódott az SMM, és kapcsolatba lépett a szakadárokkal, miután az ukrán erők a nehéztüzérséggel megtámogatott támadás alatt nem tudta kimenekíteni sebesültjeit és elhozni halottjait. Az LNR ígéretet tett a megfigyelőknek, hogy az ukrán sebesülteket megfelelően ellátja.

Nem ez az első eset, hogy megsértik a szeptember elején Minszkben tető alá hozott tűzszünetet. Kedden az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol melletti faluban tíz ember vesztette életét, tizenöten megsebesültek, amikor aknatűz érte őket. A február óta tartó harcoknak a szakadárok és az ukrán erők között 3600 áldozatuk van – írta a Ria Novosztyi.

A legutóbbi támadások súlyát növeli, hogy küszöbön áll Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin megbeszélése. Az ukrán és az orosz elnök Milánóban a pénteki Ázsia-Európa találkozón ülhet le egymással, bár Moszkva jelentése szerint nincs tervben négyszemközti találkozó Porosenkóval. Más formában azonban – például Angela Merkel német kancellár jelenlétében – minden bizonnyal szót váltanak egymással.

Kedden telefonon már beszéltek, és megállapodtak abban, hogy a milánói fórumon érinteni fogják a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezésének módját, valamint az Oroszországból Ukrajnába irányuló – körülbelül évi 25 milliárd köbméteres – gázellátás fenntartását.

Elemzők szerint Moszkva fokozatosan leépítené a kelet-ukrajnai szakadárok támogatását – erre utal, hogy változott az orosz televíziós csatornák szóhasználata is Ukrajnával kapcsolatban –, és lépéseket fog tenni az EU-val megromlott viszony normalizálására is, a brüsszeli szankciók feloldásának érdekében.

Kedden Párizsban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott John Kerry. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Putyin és Porosenko között már létrejött a Minszkben kötött tűzszüneti egyezményen túlmutató megállapodás, amely a rendezés menetrendjeként szolgálhat. A részletekről Kerry nem adott tájékoztatást, így nem tudni, hogy a kelet-ukrajnai rendezésért cserébe milyen egyezmény született a márciusban Ukrajnától elcsatolt Krím ügyében.

Rovatok