Index Vakbarát Hírportál

Százezren tüntettek Rómában

2014. október 25., szombat 23:44

Több mint százezren tüntettek szombaton Rómában a legnagyobb olasz szakszervezet felhívására, hogy tiltakozzanak a kormány munkaerő-piaci reformja ellen.

Matteo Renzi miniszterelnök a munkanélküliség elleni harc jegyében október elején olyan reformcsomagot fogadtatott el a szenátusban, amely a dolgozók felmondás elleni védelmének és más jogainak az alkalmazás első éveire vonatkozó meggyengítésével ösztönözné a munkaadókat új munkahelyek létesítésére. A csomagot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

A részben buszok százaival és különvonatokkal Rómába szállított tüntetők négy irányból vonulnak fel az olasz fővárosban, hogy aztán egy közös nagygyűlést tartsanak a Lateráni Szent János téren. Az egyik menet élén a francia hírügynökség beszámolója szerint a legnagyobb olasz szakszervezet, a Cgil vörös zászlóit lengető fiatalok és diákok haladtak, a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és első munkahelyük fokozottabb védelmét követelve.

A fiatalok majdnem fele

Olaszországban jelenleg rendkívül magas, 42 százalékos a fiatalok munkanélkülisége, és első alkalmazásuk többnyire csak ideiglenes, mindenfajta garancia és kedvezmény nélkül.

"Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, nem fogadjuk el, hogy az alkalmazás biztonságának hiánya legyen a sorsunk. A jövőbe való befektetéseket akarunk" - mondta a tüntető tömegnek egy megafonba beszélő fiatal.

A Matteo Renzi által vezetett balközép Demokrata Párt (PD) többsége és több olasz szakszervezet támogatja a kormányfő által javasolt lépéseket, mindenekelőtt a munka törvénykönyve 1970-es évektől hatályos 18. cikkének módosítását, amely eddig a jogsértő elbocsátásokkal szemben nyújtott védelmet a dolgozóknak.

A reformcsomag, amely emellett a munkanélküliek képzését és a munka világába való visszavezetését ígéri, és előirányozza a szakszervezetek működésének átalakítását, ugyanakkor heves ellenállást váltott ki a legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Cgil részéről, de a Renzi által vezetett PD egy részében is.

Rovatok