Index Vakbarát Hírportál

Ponta nyerte az elnökválasztás első körét

2014. november 2., vasárnap 21:41

A várakozásoknak megfelelően a szociáldemokrata miniszterelnök Victor Ponta és az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, Klaus Johannis között dőlhet el a romániai elnökválasztás. Hogy ki lesz a befutó, az két hét múlva, az elnökválasztás második fordulójában dől el.

Ponta majdnem tíz százalékkal több szavazatot szerzett, mint Johannis, közölte a voksok 91 százalékos feldolgozottságánal a román választási iroda. Ponta a szavazatok 40, Johannis pedig a 30,5 százalékát szerezte meg.

Az Új Magyar Szó szerint Ponta ellen máris tüntetnek Bukarestben, mivel a külföldön élő románok - több millió emberről van szó - a külügyminisztérium hibájából csak nehézkesen tudott szavazni. A még hivatalban lévő, és Pontával feszült viszonyban lévő Traian Basescu államelnök is követelte Ponta miniszterelnök és külügyminisztere lemondását.

Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de hatalmas sorok vannak Franciaországban, Németországban és Moldovában a román külképviseletek előtt. Fotók itt>>>

Az Adevarulban a három közvéleménykutató által közölt exit pollok szerint ők követik az első két legnépszerűbb jelöltet:

3. Calin Popescu Tariceanu (szenátusi elnök) 5-6 százalék

4. Elena Udrea (Basescu jelenlegi elnök embere) 5-5,1 százalék

5. Monica Macovei (független, volt igazságügyi miniszter) 4,7-6 százalék

6. Kelemen Hunor (RMDSZ) 3,5-4,3 százalék

Kelemen mellett még egy magyar induló volt, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje, aki elmarad az egy százaléktól.

Megvannak az első nyilatkozatok is. Vicor Ponta boldog, mert "a románok hittek az elnöki programban". Johannis is győztesnek érzi magát: "Az eredmények megmutatták, hogy a romániaiak ismerik a helyes utat." Udrea, a jelenlegi elnök embere, aki kiszáll a versenyből, Basescunak köszöni a támogatást. A szintén öt százalék körüli Macovei is ünnepel: „Bebizonyosodott, hogy Romániában egy harmadik politikai erő is létezik. Bebizonyítottuk, hogy többen vagyunk, mint ők."

Kelemen Hunor szerint jó eredményt ért el, és a következő napok elemzései döntik el, kit támogatnak a második fordulóban.

A romániai elnökválasztások történetében most először van két magyar elnökjelölt. Kelemen Hunor már 2009-ben is indult, 3,9 százalékot szerzett. Az első magyar elnökjelölt Frunda György volt, aki 1996-ban 6,02 százalékot ért el.

Pontosan lehet tudni, hogyan szavaztak a külföldön élő románok. Észak-Korában például mindössze öt román él, ők a nagykövetség alkalmazottai. Közülük hárman Pontára, ketten Johannisra szavaztak, írja a maszol.ro. Új-Zélandon Johannisra szavaztak a legtöbben, de Kelemen Hunor is kapott szavazatot. Ausztráliában a mindössze 5 százalék körüli eredményre számító Macovei a nyertes 60 szavazattal.

Londoból egyelőre nincsenek külön eredmények, de a Standard cikke szerint a brit fővárosban legalább 1200 ember rekedt kinn a nagykövetség előtt és nem tudott szavazni, mert a követségen nem számítottak ekkora érdeklődésre. A követség előtt hosszan kígyózó tömeg miatt a rendőrséget is kihívták, mert rendbontástól tartottak. Volt olyan ember, aki hat órát állt sorban, de nem jutott be zárásig a követségre, így végül nem tudott szavazni.

Rovatok