Index Vakbarát Hírportál

Heves harcok Donyeckben, újabb harckocsik érkeznek

2014. november 9., vasárnap 07:48 | aznap frissítve

Heves tüzérségi harcok törtek ki vasárnapra virradóan Donyeckben, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok székhelyén - jelentette az MTI.

Újabb harckocsik érkeznek

A városközpont közeléből hallatszó lövések helyi idő szerint hajnali két órakor váltak intenzívvé, és nagyjából négyig tartottak. A tudósítók szerint nem lehetett felmérni, hogy miben esett kár, mert reggel hat óráig kijárási tilalom van érvényben a városban.

Szombaton a Donyecktől északra lévő repülőtér környékén voltak tüzérségi harcok, ez a reptér az ukrán erők és a szakadárok közötti harcok epicentruma hónapok óta. Az ukrán erők közölték, hogy ezekben az összecsapásokban elesett nyolc katonájuk, és húszan megsebesültek, köztük néhány civil.

Nem voltak ilyen heves harcok azóta, hogy Kijev és a szakadárok szeptember 5-én tűzszüneti megállapodást kötöttek egymással. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) megfigyelői harckocsioszlopokat és nehézfegyvereket láttak Donyeck és Makijivka városok mellett. Legalább 40 harckocsit és teherautót láttak haladni Makijivka határában, egy gyorsforgalmi úton.

A megfigyelők a járművek között 19, rendszám nélküli Kamaz teherautót számoltak össze, amelyek 122 mm-es ágyúkat és jelzés nélküli sötétzöld egyenruhát viselő személyzetet szállítottak. Hat tartálykocsi kísérte őket. Az EBESZ szakértői ezenkívül láttak egy kilenc harckocsiból - négy T72-e és öt T64-es - álló konvojt is Donyecktől délnyugatra.

Pénteken harminckét tank, harminc teherautó lépte át Oroszország felől az ukrán határt azon a szakaszon, amelyet az oroszbarát szeparatisták ellenőriznek. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője, Andrij Liszenko szerint a Luganszk megyébe átjutott emberi és fegyveres erősítés újabb bizonyítéka annak, hogy Moszkva nem akar érvényt szerezni a Kijev és a szakadárok között orosz és EU-s közreműködéssel szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodásnak.

Kijev provokációra számít

Eduard Baszurin, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki szakadár "népköztársaság" fegyveres erőinek "parancsnok-helyettese" közben az orosz médiában közölte, hogy az övéik az EBESZ megfigyelői által Donyeck városában észlelt páncélozott harcjárművek. Baszurin azt állította, hogy szakadár erők egyszerűen csak a településen folyó harcok miatt a haditechnikai eszközöket taktikai okokból áthelyezik, illetve rotálják. Közben a donyecki városvezetés közölte, hogy vasárnap nap közben is folytatódtak a heves tűzharcok a megyeszékhelyen. Több lakóház megsérült, és sérültek is vannak, akiknek pontos számát egyelőre a városi tanács nem tudta megmondani. 

Az EBESZ-t nagyon aggasztja a harckocsik és katonai menetoszlopok jelenléte az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területen a szervezet vasárnap hajnalban kiadott közleménye szerint.

Kijev feltételezése szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nagyszabású provokációkra és terrorcselekményekre készülnek, amely ürügyül szolgál majd arra, hogy orosz úgynevezett "békefenntartó" csapatok hatoljanak be a Donyec-medencébe - jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője vasárnap. A tisztségviselő indoklásul azt hozta fel, hogy az utóbbi napokban Donyeck és Luhanszk megyék több részén figyeltek meg erőösszevonásokat. Liszenko sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában három ukrán katona esett el és 13 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban.

Rovatok