Index Vakbarát Hírportál

A spanyol kormány nemet mondott a katalán önrendelkezésre

2014. november 11., kedd 19:03

Madrid nem tárgyal Katalónia önrendelkezéséről, az ehhez való jog a spanyol alkotmány szerint nem illeti meg az észak-spanyolországi autonóm közösséget - jelentette ki kedden a spanyol miniszterelnök-helyettes, miközben Artur Mas katalán elnök azt javasolta Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek, kezdjenek párbeszédet a térség függetlenségéről, írja az MTI.

A Mas vezette jobbközép Konvergencia és Unió (CiU) párt egyik szenátorának kérdésére Soraya Sáenz de Santamaria Antón spanyol miniszterelnök-helyettes a spanyol felsőház előtt azt válaszolta, hogy sem az ország alkotmánya, sem a szomszédos demokráciák gyakorlata nem teszi lehetővé az önrendelkezésnek azt a jogát, amelyet a katalánok követelnek.

A két nappal korábban a 7,5 milliós lakosú Katalóniában megrendezett alternatív népszavazáson több mint 2,3 millióan vettek részt, és ezen belül a függetlenséget és az elszakadást támogatók száma meghaladta az 1,8 milliót. A spanyol kormány törvénytelennek nyilvánította a népszavazást.

„Ezzel a párttal, ezzel a kormánnyal ne igyekezzenek a spanyol szuverenitásról tárgyalni. Ha valóban Katalónia függetlenségét akarják elérni, akkor nehezen fogunk egyezségre jutni" – mondta a konzervatív spanyol kormánypártot képviselő Santamaria Antón.

Mas azt remélte, hogy Rajoy biztatóan válaszol majd a spanyol kormányhoz benyújtott azon javaslatára is, amely huszonhárom pontban foglalja össze, hogyan növelhetnék a Spanyolország gazdasági teljesítményének és népességének ötödét kitevő Katalónia részesedését a spanyol állam pénzügyeiben.

A spanyol kormányfő korábban azt mondta, hajlandó a gazdasági intézkedésekről tárgyalni a katalán elnökkel, élesen elutasította azonban a térség elszakadásáról szóló kötelező érvényű népszavazás lehetőségét.

Rovatok