Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok elaknásítják az Azovi-tengert?

2014. november 13., csütörtök 09:26

Az ukrán biztonsági szolgálat feltételezése szerint az orosz hadsereg elaknásítja Mariupol környékét az Azovi-tengeren. Markijan Lubkivszkij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója a közszolgálati tévé Suszter Live című műsorában szerda este azt mondta: a Mariupol környékén, az Azovi-tengeren kedden történt robbanást is egy akna okozta. Lubkivszkij szerint az oroszok így akarják blokád alá helyezni a várost a tenger felől, másrészt így akarják aláásni a régió gazdaságát és ellehetetleníteni az infrastruktúráját. 

Kedden Mariupol lakói arról számoltak be, hogy hatalmas robbanást hallottak a tenger felől. A detonáció állítólag orosz felségvizeken, az ukrán partszakasztól több mint húsz kilométerre történt. A robbanás erejére utal, hogy Mariupolban is megremegtek az épületek ablakai.

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt írta: az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács nem zárja ki, hogy az oroszbarát felkelők és a orosz hadsereg a tenger felől indíthat támadást a kelet-ukrajnai Donyeck megye térségében az ukrán fegyveres erők ellen. Lubkivszkij szerint az SZBU vizsgálja az Azovi-tengeren történteket, és azt nem zárja ki, hogy egy halászhajón történt a robbanás.

Rovatok