Index Vakbarát Hírportál

Azerbajdzsán lezárta a karabahi légteret

2014. november 13., csütörtök 07:33

Azerbajdzsán lezárta a légteret Karabah felett, miután légiereje lelőtte az ottani örmény önvédelmi erők egyik katonai helikopterét. A z azeri külügyminisztérium értesítette a légtérzárlatról a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO).

Az azerbajdzsáni légierő szerdán lőtte le a karabahi örmény önvédelmi erők Mi-24-es katonai helikopterét. A helikopteren három pilóta tartózkodott, mindhárman meghaltak. A bakui védelmi tárca állítása szerint a helikopter az azeri hadsereg állásait próbálta támadni a karabahi Agdam közelében.

A jereváni védelmi minisztérium sajtóosztálya megerősítette a helikopter lelövését. Jereván szerint ez példátlan dolog volt, amelynek következményei "fájdalmasak" lesznek Azerbajdzsán számára.

Az örmény többségű Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háborúval szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1988-1994 között zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Az 1994-ben kötött tűzszünet óta ez volt az egyik legsúlyosabb incidens. Az elmúlt hónapokban több fegyveres összetűzés robbant ki a szemben álló felek között, amelyek miatt kölcsönösen egymást vádolták. Az összecsapásokban augusztus óta 19 katona halt meg.

Rovatok