Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó hirtelen kiábrándult az oroszokból

2014. november 13., csütörtök 20:46 | aznap frissítve

A közép-európaiak tudják, milyen a Szovjetunió szomszédjának lenni, és soha többé nem szeretnénk megtapasztalni.

Ha hiszi, ha nem, ezt a most éppen Moszkvába utazó Szijjártó Péter külügyminiszter mondta a Financial Times-nak. „A nagy, erős nemzetek tegyenek javaslatokat, számíthatnak a támogatásunkra minden megoldáshoz, ami gyorsan véget tud vetni a konfliktusnak” – tette hozzá az ukrán válságra utalva.

Valamit tennünk kell

A lap emlékeztet: az EU-s külügyminiszterek hétfőn vitatják meg az ukrán helyzet fejleményeit, de valószínűleg újabb átfogó szankciók helyett csak újabb neveket vesznek fel az utazási tilalommal és zárolt számlákkal sújtott orosz hivatalnokok, üzletemberek listájára. Várhatóan a kelet-ukrajnai, a központi ukrán kormány által nem elismert választások résztvevői kerülnek fel.

Éles a váltás Magyarországon

– kommentálta a lap a külügyminiszter megszólalását, ami egyébként gyakorlatilag visszhangozza Orbán Viktor Die Weltnek adott interjúját, melyben szintén példálózott a szovjet határral. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy

az orosz műveletek elfogadhatatlanok, és Budapest része lesz a szankciókról kialakított közös álláspontnak.

 

A cikk (Az orosz agresszió hatására nő a szankciók támogatottsága) fő mondanivalója egyébként épp az, hogy a régióban a szankciók két legélesebb kritikusa, Szlovákia és Magyarország is hirtelen úgy nyilatkozott: támogatnák a további lépéseket Moszkva húzásaira válaszul.

„Ha a párbeszéd nem működik, valamit tennünk kell. A diplomáciai beszédek nem elegek, ha nem történik semmi” – mondta Andrej Kiska frissen megválasztott szlovák elnök.

Rovatok