Index Vakbarát Hírportál

Felére csökkentik az élelmiszersegély adagját

2014. november 15., szombat 07:52

Az ENSZ szóvivője, Farhan Haq a fogyatkozó forrásokra és a humanitárius válságok nagy számára hivatkozva pénteken bejelentette, hogy az Élelmezési Világprogram (WFP) felére kényszerül csökkenteni félmillió Kenyába befogadott, főleg szomáliai és dél-szudáni menekült élelmiszer fejadagját, írj az MTI. Haq szerint nem maradt más lehetőségük, mint napi ezer kalóriára csökkenteni a fejadagot.

A kenyai programnak 38 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy a menekültügyi missziója a következő fél évben működni tudjon. Ebből 15,5 millió dollár sürgősen kellene, hogy az ellátás kitartson januárig. 

Paul Turnbull, a WFP kenyai programjának igazgatóhelyettese közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy a fejadag lecsökkentése a végső eszközük, anélkül nem tudnák kihúzni a meglévő élelmiszerkészletből. Közben próbálnak segítséget szerezni a nemzetközi közösségtől.

A WFP havi 10 millió dollárból 9700 tonna élelmiszert oszt szét a kenyai menekültek között. Eddig 2100 kalóriányi étel volt a napi fejadag. A költségeket önkéntes hozzájárulásokból fedezik. A kenyai misszióra tavaly 68,8 millió dollárnyi segélyt kaptak.

Az ENSZ jelenleg öt nagy humanitárius válságot kezel, a szíriait, az irakit, a dél-szudánit, a közép-afrikai köztársaságbelit és a nyugat-afrikait. A WFP arra számít, hogy máshol is csökkentenie kell majd a fejadagot.

Rovatok