Index Vakbarát Hírportál

Svájc már nem akarja felrobbantani a német hidakat

2014. november 16., vasárnap 23:39 | aznap frissítve

A svájci hadsereg októberben az utolsó német-svájci határon lévő hídról is eltávolította a robbanószerkezetet, írja a Der Spiegel. A német  Bad Säckingen és a svájci  Stein közötti történelmi fahídról október 16-án vitték el az oda telepített több száz kiló TNT-t.

Háborús helyzetben a svájci hadsereg a hidak felrobbantásával akarta megvédeni magát. A hideg háború idején, 1975-től titokban  az összes  Rajna feletti hidat aláaknázták, főként azért, hogy a Varsói Szerződés páncélosaitól meg tudják védeni magukat. Hasonló okokból akkoriban Németországban is robbantókamrákat építettek a hidak szerkezetébe, igaz, ezeket a svájciakkal ellentétben nem töltötték meg robbanóanyaggal.

Az utóbbi időben biztonságpolitikai szakértők arra figyelmeztettek, hogy a svájciak által a hidakba épített robbanóanyagokhoz terroristák is hozzáférhettek volna. A svájci hadsereg szóvivője azonban korábban azt mondta: a hidakba épített robbanóanyag önmagában veszélytelen, a detonációhoz szükséges eszközöket elkülönítve és szigorú őrizet alatt tárolták.  

  Egy hadtörténész szerint körülbelül 2000 ilyen robbantópont lehetett Svájcban: nemcsak a határmenti , de más hidakat is aláaknáztak Svájc stratégiai fontosságú helyein, de a hadsereg telepített robbanóanyagot fontos utak mellé és alagutakba is. 

A hadsereg akkor kezdte el felszámolni ezeket az előre kijelölt robbantási pontokat, amikor 2001-ben a Gotthard alagútban egy súlyos kamionbaleset történt néhány száz méterre három tonna TNT-től. A hadsereg akkor is azt állította, hogy a robbanóanyag még extrém magas hőmérsékleten sem robbant volna be, csak elégett volna. 

Rovatok