Index Vakbarát Hírportál

Elítélte az ET Azerbajdzsánt az azeri gyilkos kegyelme miatt

2014. november 19., szerda 14:38

Határozatban ítélte el Azerbajdzsánt szerdán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette, írja az MTI.

Mint ismert, Ramil Safarov 2004-ben mészárolta le egy örmény diáktársát, miközben mindketten ösztöndíjjal tanultak Budapesten. Az azeri katonatisztet a magyar bíróság életfogytiglanra ítélte 2007-ben, legkorábban 30 év után szabadulhatott volna. A magyar kormány ugyanakkor a batlás gyilkost 2012 nyarán hazaengedte, feltéve, hogy az ítéletet Baku elismeri.

Magyarország Safarovot két évvel ezelőtt az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján adta át hazájának. Az ET szerint az egyezmény alapvetően humanitárius célokból teszi lehetővé a foglyok hazaszállítását. Hazatérésekor azonban Safarov azonnal elnöki kegyelemben és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették.

A bizottság leszögezte, az egyezmény célja nem az, hogy lehetővé tegye elítéltek azonnali szabadon bocsátását hazájukban. "Bár a részes államoknak az egyezmény értelmében szuverén joguk, hogy kegyelemben vagy amnesztiában részesítsenek olyanokat, akiket börtönbüntetésre ítéltek, a közgyűlés emlékeztet, hogy a többi között a nemzetközi szerződésekről szóló bécsi egyezmény által is elismert, a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elve azt követeli meg, hogy az egyezményeket eredeti céljukkal összhangban alkalmazzák" - áll a határozatban.

Rovatok