Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le Svédország Assange őrizetbe vételéről

2014. november 20., csütörtök 15:14

Egy svéd fellebbviteli bíróság elutasította csütörtökön Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának beadványát, amelyben az ellene 2010-ben nemi erőszak vádjával kiadott elfogatóparancs visszavonását kérte.

A bíróság úgy határozott, nincs oka eltekinteni Assange őrizetbe vételétől csak azért, mert az ausztrál állampolgárságú férfi egy diplomáciai képviseleten tartózkodik, és emiatt nem hajtható végre az elfogatóparancs.

Assange 2012 júniusa óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak. Attól tart, hogy ha kiadják őt Svédországnak, akkor Stockholm az Egyesült Államoknak "adja tovább" őt, ahol a WikiLeaks kiszivárogtatásai miatt akár halálbüntetés is várhat rá.

Mint ismert, a több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hírhedt hackert és politikai aktivistát azzal vádolják Svédországban, hogy 2010. augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Assange viszont tagadja a szexuális bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Egyben úgy véli, hogy Svédországban nem kapna tisztességes eljárást.

Az utolsó hírek szerint Assange-nak az elmúlt két évben megromlott az egészsége, szív- és tüdőproblémái lettek és megromlott a látása.

Rovatok