Index Vakbarát Hírportál

Török diáklányt gyászol Németország

2014. november 30., vasárnap 09:14

A 22 éves Tugce Albayrak november 15-én egy offenbachi  étterem vécéjéből segélykiáltásokat hallott. Benyitott, és ennek köszönhetően az odabent két nővel erőszakoskodó férfiak megijedtek és kirohantak az épületből. Az esetnek sajnos nem itt volt vége, a diáklányt a férfiak megvárták a parkolóban, és egyikük brutálisan megverte. A lányt eszméletlen állapotban szállították a kórházba, ahol az orvosok megállapították, hogy olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy soha többé ne fogja visszanyerni az eszméletét.

Az agyhalott lány szülei pénteken úgy döntöttek, lekapcsolják a gépekről.

A török lányt egész Németországban hősnek tartják. Az étterem előtt ezrek virrasztottak tegnap este gyertyával a kezükben, és ilyen megemlékezésekre került sor számos nagyvárosban is. A csendes gyászolók között néhányan Danke Tugce, azaz Köszönjük, Tugce! feliratú táblákat emeltek a magasba, mások török feliratos pólóban álldogáltak, amin a Seni seviyoruz, azaz Szeretünk felirat volt olvasható. Az ügy kirobbanása után nem sokkal aláírásgyűjtés kezdődött, melyben arra kérik Joachim Gauckot, Németország elnökét, hogy posztumusz adományozzon becsületrendet a lánynak. Az 50 000 aláírásnál tartó petícióra Glauck azzal reagált, hogy megfontolja a javaslatot, és nemzeti hősnek nevezte a lányt:

Mint mindenkit, engem is megrázott és feldühített ez a szörnyű tragédia. Az egész nemzet hálás lehet Tugcénak azért, amit tett. Példaértékű a viselkedése. Az egész ország gyászolja elvesztését, hiszen amikor mások inkább elfordították a fejüket, ő kivételes bátorságról tett tanúbizonyságot és az elesettek védelmére kelt. 

A lány agyonverésével gyanúsított 18 éves férfit a rendőrség őrizetbe vette. Vasárnap délben Berlinben tartanak nagyszabású megemlékezést a török diák emlékére amire a német lapok ezreket várnak.

Rovatok