Index Vakbarát Hírportál

Donyeck repülőterét oroszok is támadták

2014. december 1., hétfő 13:21

Erősödött a szeparatisták támadása Donyeckben azután, hogy újabb humanitárius konvoj érkezett Moszkvától az oroszbarát erőkhöz – közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO).

Különösen a nehéztüzérség intenzitása nőtt, ami Kijev szerint újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország nem annyira élelmiszert és gyógyszereket, mint inkább fegyvereket szállít a fehérre festett kamionokban a kelet-ukrajnai térségbe. Ezen kívül, ukrán források szerint, felségjelzés nélküli katonai járművek is folyamatosan áramlanak át Oroszország felől a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon.

A legnagyobb harcok a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, egymilliós Donyeck város mellett fekvő repülőtérért folyt, amely a kijevi erők kezén van. Kijev szerint ezekben a harcokban a szeparatistákat közvetlenül is segítik orosz speciális erők – közölte a Reutersszel az RNBO szóvivője, Andrij Liszenko. Több Donyeck melletti ukrán állást gránátvetőkkel lőttek az oroszbarát fegyveresek, ugyanez a helyzet a szakadárok által irányított félmilliós Luganszk közelében fekvő ukrán állásokkal is.

A korábbi hírek szerint a repülőtér régebbi terminálját inkább felrobbantották az aknatűz alatt visszavonuló ukrán erők, erre azonban nem került sor. A harcokban rendkívül megrongálódott épülethez hétfőn visszatértek az ukrán erők és elfoglalták korábbi állásaikat. A hétvégi harcokban a repülőtérnél négy ukrán katona vesztette életét.

Rovatok