Index Vakbarát Hírportál

Kemény összecsapások Hongkongban

2014. december 1., hétfő 06:24

A rendőrök és a tüntetők között is vannak sérültjei a vasárnapról hétfőre virradó éjszakai összecsapásoknak Hongkongban. Negyven embert vettek őrizetbe a paprikaspray-t is bevető rendőrök. A tüntetők a kormányzati negyed több épületét akarták bekeríteni, az ellen tiltakozva, hogy Peking korábbi ígérete ellenére mégsem választhatnak 2017-től közvetlenül kormányzót a hivatalosan Kínához tartozó, ám nagy önállósággal rendelkező városban.

Az éjszakai összecsapás az egyik legforróbb napja volt a két hónapja tartó tüntetéseknek. A múlt héten a rendőrség a tiltakozók egy nagyobb sátortáborát már felszámolta a Mong Kok üzleti negyedben – írta a BBC. A rendőrök paprika spray-t, gumibotokat és levegőbe irányított vízágyút is bevetettek a tüntetők ellen. A brit parlament külügyi bizottsága egy delegáció küldését javasolta a helyzet kivizsgálására az 1997-ig brit fennhatóság alatt lévő területre. Peking visszautasította a beavatkozásnak minősített kezdeményezést.

A rendőrség egyik magas beosztású vezetője arról számolt be, hogy tüntetők egy része hangosbeszélőn adott utasítást az önkormányzat központi épületeinek ostromára. Úgy vélte, ezzel aláásták a hongkongi törvényeket és a rendet, elítélte az illegális gyülekezést, a rendőrség felhívásainak figyelmen kívül hagyását, az erőszakos magatartást, a közterületek törvénytelen elfoglalását. A rendőrség külön közleményben az engedetlenségi mozgalom békés jellegét kérte számon a tüntetőkön – írta az MTI.

Tessék otthon maradni

A tüntetés vasárnap azzal nyert újabb lendületet, hogy a főként diákokból álló tiltakozók vezetői azt javasolták, vegyék körbe a kormányzó Leung Chun-ying hivatali épületét.A hivatalok a zavargások miatt hétfő délelőtt zárva tartanak. Helyszíni jelentések szerint napközben nem voltak újabb összecsapások, a környéken egy időre nyugalom van.

A kormányzó hétfőn közölte: a rendőrség mostantól szigorúan teljesíteni fogja kötelességét. „Ne tévesszék össze a rendőrök toleranciáját a gyengeséggel” – mondta Leung Chun-ying, felszólítva a tünteő fiatalokat, hogy ne próbáljanak meg visszatérni az összecsapások helyszínére.

Rovatok