Index Vakbarát Hírportál

Irán is beszállt a háborúba

2014. december 3., szerda 06:32

A Pentagon magyar idő szerint szerda hajnalban bejelentette: többször is észleltek iráni gépeket észleltek Irak felett, az F-4 Phantom típusú vadászbombázók (ez a típus volt egyébként a 60-as évek amerikai légierejének meghatározó vadászbombázója) a síita állammal határos Dijála tartománybeli célpontokat támadtak – írja az MTI. Ez volt az első igazolt alkalom, hogy az Iszlám Köztársaság bevetette légierejét az Iszlám Állam ellen. Irán egyébként szovjet gyártmányú Szu-25-ös csatarepülőgépeket is Irak rendelkezésére bocsátott, egyes hírek szerint pilótákkal együtt.

John Kirby szóvivő azután nyilatkozott erről, hogy az al-Dzsazíra arab hírtévé iraki felvételeket mutatott be egy légitámadásról, melyen feltűntek a gépek. Az amerikai hadügyminisztérium beszélőembere azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a bagdadi kormánnyal egyeztetve hajt végre bevetéseket Irak felett, de ezeket nem hangolják össze az irániakkal.

Az Egyesült Államok augusztus 8-án kezdte meg a szunnita terrorszervezet elleni iraki légicsapásait, melyek szeptembertől már a szomszédos Szíriára is átterjedtek. Azóta több szövetségese is csatlakozott a hadműveletekhez, de az USÁ-t a Nagy Sátánnak tartó siíta állammal mégse lehet azért formális szövetséget kötni – igaz a közös ellenség legalább a párbeszéd szintjére lendítette az évtizedek óta egy helyben toporgó kétoldalú kapcsolatokat.

Közben más hírek is érkeztek a frontról: szintén az MTI írja, hogy Törökországon át Szíria északi részébe érkezett egy 150 fős kurd különítmény, hogy megerősítse az Iszlám Állam dzsihadistái által hónapok óta ostromolt határváros, Kobani védelmét. A pesmergákat egy magánrepülőgéppel szállították Erbílből - az iraki Kurdisztán régió fővárosából - Törökországba, majd onnan indultak Szíriába. A fegyvereket és lőszert is vitt a csomagterében.

A legnagyobb kurd kisebbséggel rendelkező Törökország maga is finoman szólva ellentmondásosan áll a szíriai és iraki kurdok Iszlám Állam elleni önvédelmi harcához, nemzetközi nyomásra először október végén engedte meg, hogy a pesmergák egy 150 fős csoportja területén keresztül Kobaniba utazzon.

A török határ közvetlen közelében fekvő várost hónapok óta ostromolják a szunnita Iszlám Állam szélsőséges harcosai. Az ostrom megtörését célzó hadműveleteket szeptember óta légi csapásokkal támogatja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció.

Rovatok