Index Vakbarát Hírportál

A CIA fél a kínzásokról szóló jelentés közzétételétől

2014. december 8., hétfő 06:36

Halálos erőszakhullámot is kiválthat a kínzásokról szóló amerikai szenátusi jelentés, mondta a CNN-nek Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzást alkalmazó vallatási módszereiről készült 6300 oldalas titkos jelentés 480 oldalas kivonatát a tervek szerint a héten fogják közzétenni, írja az MTI.

A CIA-nak az egy évtizeddel ezelőtt használt vallatási módszereiről készült dokumentumot Rogers szerint szélsőségesek erőszak szítására fogják felhasználni, ami külföldön halálos kimenetelű támadásokhoz is vezethet. Az AP hírügynökség egy hírszerzési forrásra hivatkozva megerősítette, hogy a kongresszust figyelmeztették e veszélyre.

Noha az Obama-kormány elkötelezte magát a publikálás mellett,  John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken arra kérte Dianne Feinsteint, a szenátus hírszerzési bizottságának elnökét, hogy gondolja át, mikorra időzíti a nyilvánosságra hozatalt. Feinstein a The Los Angeles Times vasárnapi száma szerint kijelentette: "ki kell adnunk ezt a jelentést".  Feinstein szerint  "aki azt elolvassa, nem fogja hagyni, hogy ilyesmi ismét megtörténhessen".

A Fehér Ház április óta folytat tárgyalásokat a szenátus és a hírszerzés illetékeseivel a jelentés titkosításának feloldásáról. Sajtójelentések szerint a külföldi amerikai képviseletek őrizetét megerősítették. A jelentés az első nyilvánosságra kerülő hivatalos beszámoló lesz arról, hogy a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után titkos európai és ázsiai létesítményeiben hogyan kínozta az al-Kaida elfogott tagjait.

Akik már olvashatták a dokumentumot, azt mondták: a jelentés eddig nem ismert, nyugtalanító részleteket tartalmaz az alvásmegvonásról, a szűk helyre való bezárásról, a megalázásról vagy a vízbefojtás imitálásáról (waterboarding).

Obama augusztus elsején elismerte:

Megkínoztunk embereket (...) Olyan dolgokat tettünk, amelyek ellentétesek az értékeinkkel.

A jelentés szerint kínzással nem sikerült életmentő értesülésekhez jutni. A hírszerzés több volt és jelenlegi tisztségviselője, beleértve John Brennant, a CIA jelenlegi igazgatóját, ezzel ellentétes álláspontot képvisel. Rogers megkérdőjelezte a jelentés nyilvánosságra hozásának szükségességét. Arra hivatkozott, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytatott az kínzások ügyében, és nem emelt vádat senki ellen.

Rovatok