Index Vakbarát Hírportál

Eladná az Iszlám Állam a kivégzett túsz holttestét

2014. december 11., csütörtök 13:13

Az ISIS-szel kapcsolatban álló közvetítők próbálják eladni James Foley, az Iszlám Állam által korábban kivégzett amerikai túsz holttestét – írja a Buzzfeed News. A strómanok felajánlották, hogy DNS-mintát is adnak, hogy felgyorsítsák az üzletet.

Az ISIS nyugati médiát bejáró kivégzési sorozatában Foley augusztusi halála volt az első. A holttestért most egymillió dollárt, azaz negyedmilliárd forintot kérnek. A testet átszállítanák Törökországba, hogy át tudják adni – állítják a közvetítők.

Új videókat mutatott

A Buzzfeed tudósítója azt írja, nem tudja garantálni, hogy forrásai igazat mondanak, de az biztos, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Volt olyan időszak idén, amikor az Iszlám Államnak összesen 23 nyugati túsza volt Szíriában. 15 európai kiszabadult (állítólag dollármilliókért, de az összegek nem nyilvánosak), a brit és amerikai túszokat nem engedték. Foley halála után az amerikai Steven Sotloff és Peter Kassig, valamint a brit Alan Henning kivégzéséről is jelentek meg felvételek.

Az egyik közvetítő azt állítja, szíriai felkelőként került kapcsolatba ISIS-parancsokokkal. Iphone-ján eddig publikálatlan videókat mutatott túszul ejtett nyugatiakról. Elmondta, egy Iszlám Állam-vezető kereste meg, hogy lépjen kapcsolatba az amerikai kormánnyal vagy Foley családjával.

Az amerikai külügyminisztérium még vizsgálja a hírt. Egy magasrangú amerikai diplomata annyit fűzött hozzá:

Undorító.

Rovatok