Index Vakbarát Hírportál

Nem igaz, hogy direkt Magyarországot támadják az amerikaiak: Szlovákiában és Szerbiában is felmerült a kitiltás

2014. december 12., péntek 13:43

2007-ben Szerbiában, 2009-ben Szlovákiában javasolta az amerikai nagykövetség korrupcióban érintett személyek kitiltását az Egyesült Államokból. Az Index a Wikileaks-táviratok között böngészett.

Korábban szerbiai és szlovákiai személyek ellen is felmerült, hogy alkalmazzák azt a 7750-es elnöki proklamációt, ami alapján a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt mostani és volt magyar tisztségviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból, derül ki a Wikileaksen olvasható amerikai táviratokból. 

Szlovákia, 2009

Egy 2009 áprilisi, bizalmas minősítésű táviratban azt írta a pozsonyi nagykövetség, hogy megvizsgálták Juraj Sirokyt, Szlovákia egyik leggazdagabb és kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező üzletemberét – volt StB-ügynököt –, mivel úgy vélik, hogy alkalmazni lehetne vele szemben a 7750-es proklamációt. Megjegyzik, hogy Peter Stastny, volt profi hokijátékos tiltakozott, amiért Siroky vezető pozíciót töltött be a Szlovák Jégkorong Szövetségben, de állításuk szerint az üzletember már korábban a látókörükbe került.

A nagykövetség szerint Robert Fico miniszterelnök, és pártja, a Smer támogatójaként több miniszteri posztra is ő javasolhatott embert, miközben számos gyümölcsöző állami szerződést nyert el gyakran nem átlátható körülmények között a Ficóhoz, Gasparovic elnökhöz, Vazny közlekedési miniszterhez és Jahnatek gazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatának köszönhetően. Siroky állambiztonsági múltja, olyan vitatott személyekhez fűződő viszonya, mint Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori igazgatója, 

a vagyonának gyanús eredete, és az átláthatatlan üzleti ügyei miatt a nagykövetség vizsgálta a törvényt, hogy eldöntse, lehet-e alkalmazni vele szemben a 7750-es proklamációt.

Szerbia, 2007

Egy 2007 júliusi, titkos minősítésű táviratban pedig azt írta a belgrádi követség, hogy Miroszlav Miszkovics, a Forbes listája alapján Szerbia akkori leggazdagabb embere hatalmas vagyonra tett szert a Szlobodan Milosevics alatti korrupciónak köszönhetően. A nagykövetség szerint Miszkovics volt a haszonélvezője annak a minden képzeletet felülmúló politikai korrupciónak, ami szembement a 7750-es proklamációban említett amerikai nemzeti érdekekkel, a demokratikus intézmények stabilitásával és az amerikai külpolitikai célkitűzésekkel. 

A távirat szerint szintén javasolták, hogy Miszkovics kerüljön a P212f kategóriába a 7750-es proklamáció alapján.

Most is aggódik az amerikai diplomácia a szlovák korrupció miatt

Szlovákiában egyébként az elmúlt időszakban már négy kormány- és korrupcióellenes demonstrációt tartottak. A november 25-i tüntetésre reagálva az Egyesült Államok pozsonyi nagykövete, Theodore Sedgwick azt mondta, hogy fellelkesítette annak a több ezer szlováknak a látványa, akik az utcára vonultak a korrupció ellen tüntetve. A nagykövet szerint csak néhány kormányzati tisztviselőt ítéltek el korrupció miatt az ország függetlenné válása óta, amíg azonban a többiek szabadon vannak, addig az aláássa a kormánnyal szembeni közbizalmat.

Rovatok