Index Vakbarát Hírportál

Obama újabb szankciókkal bünteti Oroszországot

2014. december 16., kedd 23:58

Barack Obama amerikai elnök a hét végéig alá fogja írni az amerikai kongresszus által a múlt pénteken elfogadott törvényt, amely újabb gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen, és növeli az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást - közölte a Fehér Ház kedden, írja az MTI. Az ukrajnai szabadságot támogató törvény célja a nagyobb nyomásgyakorlás Vlagyimir Putyin orosz elnökre ukrajnai politikájának megváltoztatásáért.

A törvény az eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett a törvény lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését.  Páncéltörő lőszereket, felderítő drónokat és kommunikációs eszközöket szállíthatnak Ukrajnának. Erre a célra 350 millió dollárt különítenének el a következő két évben.

Josh Earnest fehér házi szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elnök várhatóan a hét végéig aláírja a törvényt, bár vannak kétségei: „zavaros üzenetet küld a szövetségeseknek, mivel olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem tükrözik a folyamatban lévő konzultációkat".

A Krím bekebelezése költségekkel jár

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy az ukrán válság miatt az Oroszország elleni szankciókat néhány héten vagy akár néhány napon belül hatályon kívül lehetne helyezni. Minden azon múlik, hogy dönt Vlagyimir Putyin orosz elnök.  Kerry leszögezte: világossá kell tenni Moszkva számára, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása költségekkel jár.

Magyarország is a szankciók mellett

Magyarország a többi visegrádi országgal és az Európai Unióval együtt kitart az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben hozott szankciók mellett – hangsúlyozta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kijevben.

Elmondta: magyar részről ígéretet tett arra, hogy várhatóan januárban újraindul az ősszel leállított reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítás Magyarország felől Ukrajnába. „A Naftohaz (ukrán állami gázvállalat) és a magyar gázszállításért felelős cég már a szerződés véglegesítésén dolgozik" - tette hozzá az államtitkár.

Rovatok