Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe veszik a mogyoróbotrány kirobbantóját

2014. december 30., kedd 20:08 | aznap frissítve

Egy szöuli bíróság elrendelte kedden, hogy a hatóságok vegyék őrizetbe a Korean Air makadámdió (más néven ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió) botrány miatt lemondott alelnökét - írja az MTI.  Az ügyészség még nem emelt vádat a legnagyobb dél-koreai légitársaságot irányító család egyik tagja ellen, az ázsiai ország törvényei ugyanakkor lehetővé teszik, hogy akár fél évig vizsgálati fogságban tartsanak valakit, ha fennáll a szökés vagy annak veszélye, hogy az illető bizonyítékokat semmisít meg.

Cso Hjun Ah december elején felszálláskor visszafordíttatta a Korean Air légitársaság New Yorkból Szöulba induló járatát a repülőtéri parkolóállásba, mert nem volt megelégedve a makadámiadió felszolgálásának módjával (tál helyett zacskóban kapta), és a repülőgép azonnali elhagyására szólította fel az utaskísérők főnökét.

A fedélzetről leparancsolt Pak Csang Dzsin egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a nő megszégyenítette, és sértegette a személyzetet. A légitársaság azt közölte, hogy a fizikai erőszak megtörténtét nem tudják megerősíteni, mert az időközben lemondott alelnök tagadja a tettlegességet.

A történtek után a dél-koreai közlekedési minisztérium feljelentést tett az ügyészségnél, ami már amúgy is vizsgálatot indított egy civil szervezet feljelentése nyomán. A közlekedési tárca a hónap közepén bejelentette, hogy az ügyészségi feljelentésen kívül maga is vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a légitársaság "szervezeti kultúrája" nem veszélyezteti-e az utasok és a repülések biztonságát.

A nyomozóhatóságok szerint Cso Hjun Ah veszélyeztette a légiközlekedés biztonságát, kényszert alkalmazott, és akadályozta a légi közlekedést.

Közben az is kiderült, hogy a légitársaságnál a történtek elbagatellizálása céljából hazugságra kényszerítették az ügybe belekeveredett alkalmazottakat a vizsgálóbizottság előtt.

Rovatok