Index Vakbarát Hírportál

Kémkedéssel gyanúsítják a litván légierő egyik tisztjét

2014. december 31., szerda 15:00

Kémkedés gyanújával őrizetbe vették a litván légierő egyik tisztjét, írja az MTI. Az ügyészség nem árulta el, hogy a tiszt melyik országnak kémkedett.

Egy külföldi ország számára kémkedett, információkat, közöttük bizalmas adatokat szolgáltatott ki

– írták.

Egy másik személyt is őrizetbe vettek, akinek a katonatiszt a gyanú szerint az adatokat átadta.

A katonatisztet Siaulaiban vették őrizetbe – közölte Elena Martinoniene ügyészségi szóvivő. Ezen a litvániai településen található az a légi támaszpont, amelyen a litván légtérben járőröző NATO-gépek állomásoznak. Litvánia 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek.

A parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke, Arturas Paulauskas úgy vélte, nagy a valószínűsége annak, hogy a gyanúsított a támaszpontról szolgáltatott ki adatokat Oroszországnak.

„Az orosz titkosszolgálatokat a biztonságunkkal kapcsolatos minden adat érdekli” – mondta a politikus a francia hírügynökségnek.

Ez a harmadik kémkedési ügy, amelyre Litvániában két hónap alatt fény derül. A novemberben és december elején őrizetbe vett két litván a fehérorosz hírszerzésnek dolgozott.

Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó három balti állam aggódik a biztonsága miatt, amióta márciusban Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet, és elkötelezte magát a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása mellett. A NATO növelte katonai jelenlétét a térségben.

Rovatok