no

Index Vakbarát Hírportál

Le Pen visszaállítaná a nemzeti határokat

2015. január 13., kedd 17:24

A schengeni megállapodás felfüggesztését, a nemzeti határok visszaállítását, a rendőrséget és a hadsereget sújtó megszorító politika moratóriumát, és a külföldön harcoló francia dzsihadisták hazatérésnek megakadályozását javasolta kedden Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke, írta az MTI.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy nagy lökést adhat a francia szélsőjobbnak a Charlie Hebdo elleni merénylet. Az eddig is nyíltan bevándorlásellenes Le Pen kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben mutatta be újságíróknak a pártjának a párizsi terrortámadásokat követően kidolgozott javaslatait.

"Európa gyengévé tett minket azzal, hogy ránk erőltette a határok teljes megnyitását" - mondta. Szerinte azokat a kettős állampolgárokat, akik külföldre mentek harcolni, meg kellene fosztani francia állampolgárságuktól, hogy ne tudjanak visszatérni Franciaországba. Le Pen a külföldi állampolgárságú bűnözőket is kiutasítaná Franciaországból, miután letöltötték büntetésüket.

Franciaország következő elnöke is lehet

"Azonnal meg kell erősíteni a külföldi harcokból hazatérő ezer francia megfigyelését. Le kell fegyverezni a francia külvárosokat, ahol fegyverek ezreit és kalasnyikovokat árulnak alig száz euróért" - mondta.

A Le Monde kommentárja szerint ezek a "sokkoló javaslatok" már eddig is szerepeltek a Nemzeti Front programjában és Le Pen 2012-es elnökválasztási programjában. Le Penék egyre népszerűbbek, a 2009-es EP-választásokon még csak 6 százalékot szereztek, tavaly viszont már 24 százalékkal győztek.

A 2017-es elnökválasztás szempontjából Le Pen legfőbb ellenfelének Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfőt tekinti, a felmérések szerint nekik van esélyük bekerülni a második fordulóban. Sarkozy volt elnök már hétfőn megszólalt a témában: szerinte vitát kellene rendezni a bevándorlástól és az iszlámról.

Van, amiben egyetért Le Pen és Sarkozy

"Az iszlám kérdését világosan meg kell vizsgálni" - mondta Sarkozy az RTL rádiónak adott interjúban. "Az iszlám képviselőinek felelőssége van a megnyugtatásban és az összefogásban" - tette hozzá. A volt államfő bevezetné a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa segítségével a külföldön végzett "imámok honosíttatásának" kötelezettségét.

"A bevándorlás nem kapcsolható össze a terrorizmussal, de bonyolítja a dolgokat" - fogalmazott az egykoron belügyminiszteri posztot is ellátó volt államfő. Szerinte "a bevándorlás, amit olyan nehéz fékezni, nehezíti az integrációt. Az integrációs nehézségek hozzák létre az etnikai vagy vallási csoportok társadalmi elkülönülését, amibe olyan egyének kerülhetnek, amilyeneket most láttunk" - utalt a volt elnök a terroristákra.

Sarkozy szerint a terrorizmus elleni harc megerősítésének keretében egyes külföldi célpontokra utazók jobb ellenőrzésére, az internet ellenőrzésének megerősítésére és a börtönökben a dzsihadista elítéltek elszigetelt őrzésére lenne szükség, ez pedig új férőhelyek kialakítását igényli. Ő is megakadályozná a dzsihadisták visszaengedését Franciaországba.

A volt elnök ugyanakkor jelezte, hogy nem szeretné a nemzeti egység hangulatát megtörni. Elismerte, hogy Francois Hollande államfő "mindent megtett, amit meg kellett tenni ezen a véres héten". Hollande péntekre tanácskozásra hívta Franciaország politikai vezetőit, szokatlan módon Marine Le Pent is.

Kedden délután egyperces néma megemlékezéssel vette kezdetét a francia nemzetgyűlés.

Rovatok