Index Vakbarát Hírportál

Hazaért Rómába a két 12 millió dolláros túsz

2015. január 16., péntek 06:21

Megérkezett péntek hajnalban Rómába a tavaly júliusban Szíriában túszul ejtett két olasz nő, akik egy segélyszervezet munkatársaiként dolgoztak a polgárháborús országban, írja az MTI.

A Vanessa Marzullót és Greta Ramellit szállító gép a római katonai repülőtéren landolt, ahol Paolo Gentiloni külügyminiszter köszöntette őket. Halovány mosollyal, lehorgasztott fejjel szálltak ki a gépből, és nem nyilatkoztak a sajtónak.  Az arab média szerint a két olasz túsz szabadon engedéséért 12 millió dollárt fizetett az olasz állam. 

Marzullo és Ramelli orvosi vizsgálaton esik át, és kihallgatja őket a terrorizmus ügyeiben eljáró római ügyész, aki nyomozást indított a túszejtéssel összefüggésben.

A két huszonéves olasz lány a Horryaty olaszországi non-profit humanitárius szervezetnek dolgozott. Tavaly július 31-én ejtették túszul őket Szíriában Aleppo térségében. A két elrabolt nőről először december 31-én érkezett hír, amikor az őket fogva tartó fegyveresek huszonhárom másodperces videót tettek közzé a YouTube videómegosztó csatornán. A felvételen a két lány látszott, tetőtől talpig fekete csadorba öltöztetve. Csak egyikük nézhetett akamerába. Angolul annyit mondtak, hogy veszélyben az életük és attól tartanak, hogy megölik őket. Az olasz kormány segítségét sürgették.

Olasz sajtóértesülések szerint a szabadon engedés hátterében az olasz diplomácia és a titkosszolgálat áll.Az Északi Liga olasz párt a két önkéntes szabadulása részleteinek azonnali tisztázását követelte a római kormánytól.

Rovatok