Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegették a Pegida tüntetés egyik szervezőjét

2015. január 18., vasárnap 16:36

Németországban terrortámadás veszélye miatt lemondták a Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom Drezdában hétfőre meghirdetett felvonulását, írja az MTI.

A szervezők vasárnap a Pegida Facebook-oldalán közölték, hogy az alkotmányvédelmi hivatal és a rendőrség szászországi vezetésével folytatott konzultáció után a tüntetés lemondására kényszerültek, mert kiderült, hogy az egyik szervező "konkrét fenyegetettségbe" került. A drezdai rendőrség közölte, hogy hétfőn egész nap tilos szabadtéri demonstrációt tartani a szászországi fővárosban.

A döntés indoklása szerint a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi alapján "merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját". A dpa hírügynökség szerint a mozgalom egyik alapítójáról, Lutz Bachmannról van szó, akit szélsőséges iszlamisták halálosan megfenyegettek. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

A Pegida Facebook-oldalán megjelent állásfoglalás szerint a szólás és a gyülekezés szabadságának súlyos korlátozása, hogy "terrorista erőknek sikerül kiüresíteni az alaptörvényben rögzített jogunkat", de a legfontosabb a mozgalom támogatóinak biztonsága.

A Pegida bevándorlásellenes mozgalomról itt írtunk bővebben.

Rovatok