Index Vakbarát Hírportál

Lenyomták az ellentüntetők a Pegida felvonulásait

2015. január 19., hétfő 22:39

Németország több városában hétfő este ismét felvonulásokat tartottak a Pegida nevű mozgalom társszervezetei, Münchenben a Bajorország a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bagida), Braunschweigban pedig a Braunschweig a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bragida) hívei vonultak fel, írja az MTI.

Az utóbbi hetekben kialakult mintázatnak megfelelően ismét az ellentüntetők voltak többen. Rendőrségi becslések szerint a bajor fővárosban a Bagida 800 fős felvonulásával egy időben 12 ezren tüntettek a toleranciáért és a nyílt társadalomért. A Bragida demonstrációjára 300-an mentek el, de a rendezvényt a rendőrség biztonsági okokból megszakította, mert 5000 ellentüntető körbevette a Bragida támogatóit.

Ahogy azt vasárnap megírtuk, a Pegida Drezdába tervezett felvonulását terrortámadás veszélye miatt lemondták, miután kiderült, hogy az egyik szervező konkrét fenyegetettségbe került. A szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi alapján "merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját". A dpa hírügynökség szerint a mozgalom egyik alapítójáról, Lutz Bachmannról van szó, akit szélsőséges iszlamisták halálosan megfenyegettek.

A rendőrségi döntés széles körű vitát váltott ki, sokan az alaptörvényben garantált gyülekezési jog indokolatlan korlátozásának tartják a drezdai tüntetések betiltását. Angela Merkel kancellár is megszólalt az ügyben, szerinte a gyülekezési jog alapvető érték, ezért biztosítani kell, hogy Németország valamennyi településén gyakorolhassák a polgárok. Mint mondta, amennyiben a helyi hatóságok támogatásra szorulnak, a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani.

A Pegida bevándorlásellenes mozgalomról itt írtunk bővebben.

Rovatok