Index Vakbarát Hírportál

Gránáttalálat ért egy buszmegállót Donyeckben

2015. január 22., csütörtök 08:49

Gránáttalálat ért egy buszmegállót a kelet-ukrajnai Donyeckben. A szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) hatósága délben nyolc halottról és három sebesültről számolt be, a BBC korábban tizenhárom halottról írt. A hatóságok tájékoztatása szerint az áldozatok trolibuszra váró civilek, egy autós is életét vesztette. Később ezt a közlést úgy pontosították, hogy az áldozatok közül tizenketten a troli utasai voltak. Az áldozatok száma mág pontosításra szorul.

Messze volt a harcoktól

A helyszíre érkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kiküldött megfigyelője – közölte az ukrajnai események áttekintésével megbízott delegáció helyettes vezetője.

A tragédiát nem lehet egyszerűen az ukrán hadsereg és a szeparatisták repülőtérnél folyó harcaival magyarázni, a Leninszkij kerület ugyanis több, mint 20 kilométerre van a rendszeres összecsapásoktól.

Kijev szerint a szeparatista fegyveresektől érkezett a gránáttalálat. A donyecki hatóságok szerint annyi bizonyos, hogy a támadók szándékosan vették célba (18+) a trolibuszt. A DNR bejelentette, hogy elfogott egy olyan kijevi csoportot, amely a támadással gyanúsítható.

Az Orosz Föderáció Nyomozati hatósága (SZK) nyomozást indított a támadás kapcsán, amelyet Moszkva szerint az ukrán hadsereg és a Nemzeti Gárda követett el.

Sokadik véres akció

Január 13-án egy civil buszt támadtak meg ismeretlen fegyveresek. Akkor tízen meghaltak, és tizenhárman megsérültek.

Gránáttalálat ért egy buszmegállót

Donyeck háromnegyed éve szinte folyamatos harcok színtere. Az oroszpárti szakadárok és az ukrán hadsereg háborújában eddig csaknem ötezren haltak meg, és több mint egymillióan menekültek el a térségből.

Eddig tartott az előrehaladás

A civileket érő újabb támadás keresztülhúzhatja a békés rendezés felé tett nemzetközi lépéseket is. Hosszú vajúdás után épp szerdán sikerült megállapodnia Berlinben Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszernek, francia és német közvetítéssel. Frank-Walter Steinmeier az éjszakai tárgyalások után azt jelentette be, hogy a felek megállapodtak a nehézfegyverzet kivonásáról egy harminc kilométeres sávon.

Igaz, ez önmagában nem áttörés, hiszen ugyanezt mondta ki a szeptemberben kötött minszki megállapodás is, amelynek nem teljesítésével a felek kölcsönösen vádolták egymást. A visszavonásról szóló újabb nyilatkozatok azonban előrelépést jelentettek volna, főleg, hogy Moszkva is vállalta, hogy igyekszik latba vetni befolyását az oroszbarát szeparatistáknál a megállapodás teljesítése érdekében.

A csütörtök reggeli tragédia azonban mindezt ellehetetleníti.

Az ukrán külügyminiszter a történtek után felszólította Moszkvát, hogy állítsa meg a terroristákat. 

A trolibuszhoz a tragédia után a DNR erői ukrán katonafoglyokat vittek, ahol orosz újságírók és lincshangulatban lévő civilek várták.

Ukrán fogolynak mutatják a robbantás helyszínét

Rovatok