Index Vakbarát Hírportál

Megmenekülhet a japán túsz, Jordánia elenged egy iraki terroristát

2015. január 28., szerda 16:15 | aznap frissítve

A terrorizmus teljesen globális mivoltát mi sem jelzi jobban, mint ez:

A jordániai kormány kész elengedni egy fogságában lévő iraki terroristanőt, ezért az Iszlám Állam talán nem öl meg egy japán túszt és egy jordániai pilótát.

Az MTI összefoglalója szerint az Iszlám Állam nemrég megölt egy túszul ejtett japán újságírót,  Jukava Harunát. Kedden azzal fenyegetőztek, hogy 24 óra múlva (japán idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát is.    Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta Szíria északkeleti részén esett fogságba tavaly decemberben, amikor az IS állásait bombázta. A japán Goto Kendzsi    híres szabadúszó újságíró és dokumentumfilmes.

A kedden közölt videón az iszlamista terrorszervezet azt követelte, hogy engedjék szabadon Szajida ar-Risávi iraki dzsihádistát. A terrorista nőt egy 2005-ben Jordániában elkövetett pokolgépes merényletért ítélték halálra. A támadásban hatvan ember vesztette életét.

24 órás ultimátumot adott az IS

Szerdán Mohamed al-Momani jordániai tájékoztatási miniszter jelentette be, hogy készek kiengedni az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta. A japán túszról a miniszter nem tett említést. 

A kormányszóvivői teendőket is ellátó miniszter azt mondta: számukra elsőbbséget élvez a jordániai pilóta kiszabadítása, aki egy olyan fontos jordániai törzsből származik, amelyik a Hásemita monarchiát támogató erők gerincét képezi.

Szerdán több százan - köztük al-Kasszaszbe hozzátartozói - gyűltek össze Ammánban a kormányfői hivatal előtt, és azt követelték, hogy a hatóságok engedjenek az Iszlám Állam követelésének.

Japánban Abe Sindzó japán miniszterelnök hivatalában egy szóvivő szerdán azt mondta, hogy egyelőre nem kommentálják a jordániai kormány bejelentését. 

Rovatok