Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu felesége zsebre rakta a Miniszterelnökség üres üvegeiből befolyt pénzt

2015. január 29., csütörtök 11:31

Zseniális sztorit szemléz az MTI a Háárec című izraeli lapból, miszerint az izraeli kormányfőnek és feleségének most újabb botránnyal kell szembenéznie, miután kiderült, hogy Sara Netanjahu 2009-2013 között zsebre rakta a miniszterelnöki rezidencián állami pénzen vásárolt italok üres üvegeiből származó bevételt. Az Izraelben rendkívül népszerűtlen miniszterelnök-feleség a március közepén esedékes választás előtti kampány egyik fel-felbukkanó témája.

Benjámin Netanjahu felesége az üres üvegeket az alkalmazottaikkal vitette és váltatta vissza, az ügy koronatanúja a rezidencia volt gondnoka, Meni Naftali vallomása szerint a bevételt le kellett számolniuk Sara Netanjahunak, aki azt eltette. Négy év alatt a becslések szerint négyezer sékel (negyedmillió forint) jött össze az üres üvegekből, amit Sara Netanjahu befizetett a kincstárba.

Az államügyész és a nyomozati hatóságok is csak akkor értesültek Netanjahuné ügyletéről, amikor szerdán a sajtó képviselői válaszért fordultak hozzájuk. A Miniszterelnöki Hivatal képviselője megerősítette, hogy 2013 májusában a pénzt valóban befizette a Netanjahu család. Pontos palacknyilvántartást ugyanakkor nem vezettetett Sara Netanjahu, és becslés alapján számították ki a végösszeget.

A volt gondnok egyébként kártérítési pert indított egykori munkáltatója, Sara Netanjahu ellen az őt ért különböző sérelmekért, megaláztatásokért. Naftali vallomása szerint pazarlásra is volt példa: előfordult, hogy egy hónap alatt hétezer sékelt (félmillió forintot) költöttek virágokra.

A Háárec által megkérdezett jogi szakértő szerint a pénzek törvénytelen megszerzése, és ehhez az állami alkalmazottak felhasználása lopásnak vagy csalásnak tekinthető, a pénz visszaszolgáltatása - a pontos összeg meghatározása nélkül - ugyan csökkenti a cselekmény súlyát, de nem szünteti meg azt. Az államügyész még nem adott választ a lap kérdésére, miszerint nem kellene-e Sara Netanjahu ellen nyomozást elrendelni az ügyben.

A kormányfő nejének kisstílű próbálkozásairól nem először derül ki kínos részlet. Pár éve úgy találta, hogy kezd elhasználódni saját villájuk kerti ülőgarnitúrája. Erre ugyanolyat vásároltatott a rezidenciára, majd a kettőt kicserélte, így a vadonatúj került magánvillájukba. Nem sokáig örvendezhetett azonban az "újításnak", mert az ügy kipattant, és vissza kellett cseréltetnie a garnitúrát.

A volt gondnokon kívül egyébként a rezidencia két dolgozója is pereskedik a miniszterelnök felesége ellen, de a bírósági procedúrát a kormányfő kérésére a választások utánra halasztották. Múlt heti meghallgatásukon egyikük azt mondta, hogy Sara Netanjahu rendszeresen szidalmazta őket, "különösen nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után".

Rovatok