Index Vakbarát Hírportál

Rendőrgolyó ölte meg az egyik túszt

2015. január 29., csütörtök 06:55

Most már bizonyos, hogy az egyik túszt egy rendőr lövése ölte meg abban a sydney-i kávézóban, ahol december 15-én 18 embert ejtett túszul egy iráni származású prédikátor. Az áldozat egy háromgyermekes ügyvédnő volt.

A rendőrség 17 órával a túszejtés után megrohamozta az ausztrál nagyváros központjában fekvő kávézót és likvidálta Man Haron Monist. Rajta kívül két túsz is meghalt, de csak egyiküket ölte meg a merénylő.

A 38 éves Katrina Dawsont azonban a túszmentő akcióban egy rendőr lövedéke vagy annak egy darabja érte – derült ki a tragédia körülményeit feltáró vizsgálatból. „Nem részletezem a sérüléseket, elég annyi, hogy komoly vérveszteséghez és eszméletvesztés után gyors halálhoz vezetett” – idézte a BBC a csütörtökön indított vizsgálatban részt vevő Jeremy Gormlyt.

A vizsgálat annak jár utána, mennyire volt optimális a túszmentő akció, de azt is, helyes volt-e terrorista merényletnek minősíteni a túszejtést – ez ugyanis befolyásolta az ügy kezelését. Igaz, Monis mindent megtett, hogy ez így legyen, hiszen a támadáskor a kávézó vezetőjén keresztül tudatta: Ausztráliát megtámadta az Iszlám Állam, ő maga pedig Sydney több forgalmas pontján távirányítású bombát helyezett el. Mindez azonban alaptalan fenyegetés volt.

A kávézó vezetője volt a túszok közül a második áldozat. Johnsont akkor érte halálos lövés, amikor megpróbálta lefegyverezni Monist.

Rovatok